Duszona łopatka jagnięca

Duszona łopatka jagnięca
Źródło: StockFood

Składniki

  • 1 sztuka Łopatka jagnięca
  • 1 sztuka Por
  • 3 sztuki Marchewki
  • 5 sztuk Ziemniaki
  • 3 ząbki Czosnek
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 300 ml Czerwone wino
  • 1 gałązka Rozmaryn
  • 0.5 Litr Bulion wołowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso opłucz pod zimną wodą, pokrój w cienkie plastry, a następnie dopraw, posypując je solą oraz czarnym pieprzem. Przyprawioną łopatkę jagnięcą odłóż na bok i przystąp do kolejnych czynności.

  2. 2

    Umyj i pokrój warzywa — marchew, por, ziemniaki i czosnek pokrój na drobne kawałki. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę.

  3. 3

    Na głębszej patelni rozgrzej olej roślinny i piecz na nim mięso — opiekaj je z obu stron, tak, aby ładnie się zarumieniło. Do pieczeni dodaj pokrojonego pora, kawałki marchewki, czosnek i posiekany rozmaryn. Całość gotuj ok. 3 minut. Następnie składniki polej czerwonym winem i zredukuj ilość płynu o ok. połowę. Zmniejsz płomień, do mięsa dodaj bulion wołowy. Nie wykorzystuj całego wywaru — powinno być go tyle, by mięso nie było w nim całkowicie zanurzone. Patelnię przykryj pokrywką i duś łopatkę jagnięcą na wolnym ogniu przez ok. godzinę (mięso powinno być miękkie).

  4. 4

    Następnie dodaj resztę bulionu, pokrojone ziemniaki i gotuj razem przez ok. 20 minut.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też