Ciasto czekoladowe z malinami – deser jak marzenie

Czekoladowe ciasto z malinami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 250 g Maliny
  • 150 g Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 80 g Masło
  • 200 g Czekolada deserowa

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto czekoladowe z malinami najlepiej upiec w metalowej tortownicy ze zdejmowaną obręczą o średnicy około 24 cm. Na dnie kładziemy papier do pieczenia i przycinamy obręczą.

  2. 2

    Rozgrzewamy piekarnik di 180 stopni C.

  3. 3

    Roztapiamy połamaną na małe kawałki czekoladę w rondelku z masłem. Robimy to stawiając garnek na małym ogniu i mieszając cały czas trzepaczką rózgową, żeby masa wyszła jednorodna.

  4. 4

    Kiedy czekolada się roztopi, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy masę do miski z wymieszanymi wcześniej bardzo dokładnie sypkimi składnikami: mąką z proszkiem do pieczenia i cukrem.

  5. 5

    Mieszamy mokre i suche składniki do czasu, kiedy stworzą jednolitą kremową masę.

  6. 6

    Do masy na ciasto czekoladowe dodajemy 2/3 malin (resztę zostawiamy do dekoracji) i bardzo delikatnie mieszamy.

  7. 7

    Wylewamy masę do formy i dokładamy maliny na wierzchy, wciskając je trochę w ciasto. Ciasto pieczemy przez 45 minut. Czy jest gotowe możemy sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli po wbiciu w ciasto i wyciągnięciu, patyczek będzie suchy, a nie oblepiony surowym ciastem, to znak, że ciasto czekoladowe z malinami jest gotowe.

  8. 8

    Upieczone ciasto czekoladowe z malinami możemy dodatkowo udekorować świeżymi owocami, listkami mięty i oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też