Mielone z pieczarkami, jakich jeszcze nie znasz

Mielone z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Mielone z pieczarkami

  • 50 g Ser żółty
  • 10 sztuk Pieczarki
  • 300 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 1 Jajko
  • 7 łyżek Bułka tarta
  • 1 opakowanie Przyprawa do mięsa mielonego
  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 100 ml Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj natkę pietruszki i drobno ją posiekaj. 

  2. 2

    Bułkę kajzerkę zanurz w mleku i odciśnij nadmiar płynu.

  3. 3

    Do jednego naczynia włóż mięso mielone, namoczoną bułkę i wbij 1 jajko. Całość dopraw przyprawą do mięsa i zacznij wyrabiać ze składników jednolitą masę na mielone z pieczarkami. 

  4. 4

    Oczyść pieczarki i zetrzyj je na tarce. Następnie zetrzyj również ser żółty w kawałku.

  5. 5

    Rozgrzej olej, a kiedy nabierze odpowiedniej temperatury na patelnię wsyp starte poprzednio pieczarki. Grzyby oprósz czarnym pieprzem mielonym, po czym połącz je z posiekaną natką pietruszki, 1 łyżką bułki tartej oraz tartym serem.

  6. 6

    Z mięsnej masy uformuj 4 podobnej wielkości kawałki. Na środek każdego dodaj przygotowany farsz pieczarkowo-serowy. Następnie uformuj z nich kotlety mielone z pieczarkami, starannie dociskając boki masy, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. 

  7. 7

    Do talerza wsyp bułkę tartą i panieruj w niej mielone z pieczarkami. Następnie kawałki mięsa smaż na rozgrzanym oleju, obracając mielone na drugą stronę. Panierka powinna stać się apetycznie brązowa — smażenie może potrwać nawet ok. 8 minut na jedną stronę. Gotowe mielone z pieczarkami serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków. Najlepiej smakują podane na ciepło.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też