Mielone z pieczarkami, jakich jeszcze nie znasz
Mielone z pieczarkami to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Jeśli znudziła Ci się podstawowa forma dania, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. Wnętrze smakołyku rozpływa się w ustach dzięki dodatkowi żółtego sera, a doskonale doprawiony farsz z grzybami w roli głównej sprawia, że posiłek staje się aromatyczny i ciężko odmówić sobie sięgnięcia po kolejny kawałek. Mielone z pieczarkami bardzo łatwo komponują się z innymi dodatkami obiadowymi, dlatego stworzenie pożywnego obiadu z ich udziałem, to przysłowiowa bułka z masłem.
Składniki
Mielone z pieczarkami
- 50 g Ser żółty
- 10 sztuk Pieczarki
- 300 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 1 Jajko
- 7 łyżek Bułka tarta
- 1 opakowanie Przyprawa do mięsa mielonego
- 0.5 Pęczek Natka pietruszki
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 sztuka Bułka pszenna
- 100 ml Olej
Przygotowanie
- 1
Umyj natkę pietruszki i drobno ją posiekaj.
- 2
Bułkę kajzerkę zanurz w mleku i odciśnij nadmiar płynu.
- 3
Do jednego naczynia włóż mięso mielone, namoczoną bułkę i wbij 1 jajko. Całość dopraw przyprawą do mięsa i zacznij wyrabiać ze składników jednolitą masę na mielone z pieczarkami.
- 4
Oczyść pieczarki i zetrzyj je na tarce. Następnie zetrzyj również ser żółty w kawałku.
- 5
Rozgrzej olej, a kiedy nabierze odpowiedniej temperatury na patelnię wsyp starte poprzednio pieczarki. Grzyby oprósz czarnym pieprzem mielonym, po czym połącz je z posiekaną natką pietruszki, 1 łyżką bułki tartej oraz tartym serem.
- 6
Z mięsnej masy uformuj 4 podobnej wielkości kawałki. Na środek każdego dodaj przygotowany farsz pieczarkowo-serowy. Następnie uformuj z nich kotlety mielone z pieczarkami, starannie dociskając boki masy, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
- 7
Do talerza wsyp bułkę tartą i panieruj w niej mielone z pieczarkami. Następnie kawałki mięsa smaż na rozgrzanym oleju, obracając mielone na drugą stronę. Panierka powinna stać się apetycznie brązowa — smażenie może potrwać nawet ok. 8 minut na jedną stronę. Gotowe mielone z pieczarkami serwuj w towarzystwie ulubionych dodatków. Najlepiej smakują podane na ciepło.
Zobacz także:
Domowe obiady to coś, za czym tęskni się po latach. Chociaż większość osób poszukuje nowych smaków i próbuje zagranicznych kuchni, po jakimś czasie powracamy do znanych dań, które przypominają nam o beztroskim dzieciństwie spędzonym w rodzinnym domu. Jeżeli jesteś zwolennikiem wyrazistych i atrakcyjnych receptur, jednak poszukujesz przepisu, który pozwoli na kulinarny powrót do przeszłości, mamy coś dla Ciebie — mielone z pieczarkami to specjał, który z pewnością Ci zasmakuje.
Mielone z pieczarkami — jak zmodyfikować przepis? Sprawdzone propozycje
Jak każdy przepis, tak i ten na mielone z pieczarkami można delikatnie zmodyfikować, by dopasować go do własnych upodobań kulinarnych. Pierwszą zmianą, której można dokonać, jest zastąpienie sera żółtego cheddarem bądź oscypkiem. Mięso wieprzowo-wołowe można natomiast zamienić na ulubiony rodzaj mięsa lub takie, jakie aktualnie znajduje się w naszej lodówce.
Masę mięsną na mielone z pieczarkami warto urozmaicić w dodatek przypraw. Smak z pewnością podbije przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli jesteś fanem nieco pikantniejszych potraw, dobrym pomysłem okaże się przyprawienie kotletów mieloną papryczką chili lub pieprzem cayenne.
Zobacz także: Roladki z mięsa mielonego
Mielone z pieczarkami w lżejszej odsłonie
Mielone z pieczarkami przygotowane z drobiowego mięsa mielonego to propozycja dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę. W takim przypadku polecamy również zastosować ser o niższej zawartości tłuszczu, a usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru oleju, układając je na ręczniku papierowym.