Najprostsza zupa krem z dyni, jakiej jeszcze nie próbowałeś!
Zupa krem z dyni to przepis, którego nie może zabraknąć w sezonie jesiennym w żadnej kuchni. Idealnie nadaje się na chłodne i deszczowe dni. Jest niezwykle rozgrzewająca oraz aromatyczna, za sprawą dodanego do receptury imbiru. To najprostsza zupa krem z dyni, którą można przygotować w jednym garnku, wyłącznie z ogólnodostępnych składników i bez posiadania specjalistycznego sprzętu kuchennego. Tę fantastyczną potrawę wyróżnia ponadto intensywny, pomarańczowy kolor, który sprawia, że zupa prezentuje się niezwykle apetycznie.
Składniki
Zupa krem z dyni
- 1 kg Dynia Hokkaido
- 1 litr Bulion
- 2 sztuki Ziemniaki
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Marchew
- 0.5 Sztuka Cytryna
- 100 ml Śmietanka 36%
- 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Dynię umyj i osusz, następnie przekrój ją na pół, usuń pestki oraz włókna i podziel na mniejsze kawałki, nie obierając jej ze skóry.
- 2
Ziemniaki oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- 3
Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- 4
Bulion warzywny zagotuj w dużym garnku, dodaj kolejno dynię, ziemniaki, marchewkę, cebulę i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj garnek, zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj warzywa do miękkości — proces ten potrwa ok. 30 minut.
- 5
Gdy warzywa będą miękkie zblenduj zupę z dyni na gładki krem.
- 6
Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj go do zupy krem z dyni.
- 7
Zupę krem z dyni dopraw do smaku mielonym imbirem, solą i czarnym pieprzem mielonym.
- 8
Pod koniec przygotowań dodaj do zupy porcję słodkiej śmietanki i starannie wymieszaj całość. Zupa krem z dyni smakuje fantastycznie podana z domowymi grzankami lub paluszkami grissini.
Zobacz także:
Zupę krem z dyni można modyfikować na wiele sposobów. Wystarczy odrobina wyobraźni, a to smakowite danie z powodzeniem uda się przyrządzić z dostępnych w domu warzyw. Do przyrządzenia rewelacyjnego posiłku polecamy wykorzystać także korzeń selera, pietruszki, czy pora, a nawet fasolę lub groszek konserwowy. Jeśli nie posiadasz w domu blendera — nic straconego. Wystarczy gotować składniki przez dłuższy czas, a gdy będą już całkowicie miękkie, przetrzeć je przez sitko. Zupa krem z dyni to zdecydowanie najprostszy przepis, który za każdym razem udaje się, nawet osobom, które stawiają w kuchni swoje pierwsze kroki.
Dlaczego warto przygotować zupę krem z dyni? Właściwości i wartości odżywcze
Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego często gości w jadłospisie osób dbających o szczupłą sylwetkę. W 100 g znaleźć można zaledwie 26 kcal. Mało tego dynia obfituje w cenne składniki, takie jak witaminy (A, B, C, E i K), składniki mineralne (potas, cynk, magnez, selen i wapń), a także błonnik pokarmowy. Zupa krem z dyni, tak samo jak inne dania przygotowane z tej pysznej rośliny, polecana jest osobom zmagającym się z wysokim ciśnieniem. Wszystko to za sprawą pektyn, które obniżają poziom niebezpiecznego cholesterolu — frakcji LDL.
Zobacz także: Rewelacyjna zupa krem pomidorowa, gotowa w 20 minut
Zupa krem z dyni — jak urozmaicić podstawowy przepis?
Aby krem z dyni prezentował się jeszcze lepiej, warto serwować go z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Można także posypać wierzch dania posiekaną natką pietruszki lub dodać kilka listków świeżej bazylii. Doskonałym dodatkiem do rozgrzewającego talerza zupy krem z dyni okażą się także prażone pestki dyni, które stanowią źródło żelaza oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Gotową zupę krem z dyni warto zestawić z samodzielnie przygotowanymi grzankami, paluszkami grissini, groszkiem ptysiowym lub bagietką. Taki dodatek sprawi, że obiad stanie się jeszcze bardziej sycący. Fani pikantnych smaków mogą z powodzeniem dodać do przepisu odrobinę papryczki chilli — w tym przypadku nada się zarówno sproszkowana, jak i świeża papryczka. Zupę można także przygotować bez dodatku bulionu. Konieczne będzie jednak wtedy zastosowanie większej ilości przypraw oraz niewielka ilość masła lub oliwy z oliwek.