Najprostsza zupa krem z dyni, jakiej jeszcze nie próbowałeś!

Zupa krem z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa krem z dyni

  • 1 kg Dynia Hokkaido
  • 1 litr Bulion
  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Marchew
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 100 ml Śmietanka 36%
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię umyj i osusz, następnie przekrój ją na pół, usuń pestki oraz włókna i podziel na mniejsze kawałki, nie obierając jej ze skóry.

  2. 2

    Ziemniaki oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę.

  4. 4

    Bulion warzywny zagotuj w dużym garnku, dodaj kolejno dynię, ziemniaki, marchewkę, cebulę i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj garnek, zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj warzywa do miękkości —  proces ten potrwa ok. 30 minut. 

  5. 5

    Gdy warzywa będą miękkie zblenduj zupę z dyni na gładki krem.

  6. 6

    Wyciśnij sok z połowy cytryny i dodaj go do zupy krem z dyni.

  7. 7

    Zupę krem z dyni dopraw do smaku mielonym imbirem, solą i czarnym pieprzem mielonym.

  8. 8

    Pod koniec przygotowań dodaj do zupy porcję słodkiej śmietanki i starannie wymieszaj całość. Zupa krem z dyni smakuje fantastycznie podana z domowymi grzankami lub paluszkami grissini. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też