Pstrąg z piekarnika – delikatny i aromatyczny

Pstrąg z piekarnika
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na pstrąga z piekarnika

  • 2 sztuki Świeży pstrąg patroszony
  • 0.5 Główka Brokuły
  • 0.5 Główka Kalafior
  • 3 sztuki Marchew
  • 1 szczypta Sól
  • 1 sztuka Cytryna
  • 0.5 Główka Czosnek
  • 1 gałązka Rozmaryn
  • 2 łyżki Oliwa ekstra vergine

Składniki na masło chili

  • 40 g Maslo
  • 0.5 Sztuka Papryczka chili
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łodyga Natka pietruszki
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Świeże pstrągi oczyszczamy i pozbawiamy wnętrzności. Myjemy na zewnątrz i wewnątrz, osuszamy papierowym ręcznikiem.

  2. 2

    Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza.

  3. 3

    Pstrągi nacinamy po jednej stronie kilkoma nacięciami nożem. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.

  4. 4

    Ryby nacieramy oliwą i posypujemy pociętym rozmarynem. Do środka każdej ryby wkładamy kilka ząbków obranego czosnku oraz plasterek cytryny.

  5. 5

    W brytfance rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim ryby – naciętą stroną w górę.

  6. 6

    Warzywa – brokuły, kalafiora, marchewkę – oszczamy, myjemy i dzielimy lub tniemy na mniejsze kawałki. Warzywa układamy w brytfance obok i między rybami.

  7. 7

    Czas na przygotowanie masełka chili, którym dosmaczymy pstrąga z piekarnika. W przepisie znajduje się masło chili, ale równie dobrze może to być masło ziołowe lub czosnkowe. Wkładamy masło do miseczki i czekamy aż się ogrzeje. Dodajemy posiekaną na małe kawałeczki paprykę, posiekaną natkę pietruszki i ząbek startego na tarce o małych oczkach czosnku. Dodajemy sól i pieprz. Taką mieszanką polewamy ryby, zostawiając dwie łyżeczki do posmarowania gotowych, upieczonych pstrągów.

  8. 8

    Wstawiamy blachę z rybami i warzywami do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w przypadku większych ryb i około kwadransa w wypadku mniejszych.

  9. 9

    Po wyjęciu z pieca smarujemy resztką masła chili i podajemy. Do ryby będą pasowały ziemniaki (można je przygotować w wersji pieczonej osobno), bataty, ale także klasycznie – ryż.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też