Quesadilla z serem — meksykańska przekąska, pełna smakowitych dodatków
Quesadilla z serem to prawdziwy klasyk kuchni meksykańskiej. Jest to także jedno z bardziej popularnych dań typu street food, czyli potraw sprzedawanych w ulicznych, mobilnych punktach gastronomicznych. Quesadilla z serem swoją sławę oraz renomę zawdzięcza łatwemu sposobowi przygotowania i wykorzystaniu wyłącznie ogólnodostępnych składników. Przysmak ten można zakupić zarówno w wielu restauracjach, jak i food truckach. My jednak polecamy spróbować przyrządzić ten smakołyk samodzielnie, we własnym domu.
Składniki
Quesadilla z serem
- 50 g Ser Maasdamer
- 50 g Ser Cheddar
- 60 g Mozzarella
- 2 sztuki Placki tortilli
- 3 plastry Szynka
Przygotowanie
- 1
Ser Cheddar oraz Maasdamer zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 2
Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.
- 3
Rozgrzej dużą patelnię bez dodatku tłuszczu, następnie połóż na niej tortillę i zmniejsz moc palnika na minimalną. Placek posyp startym serem, dodaj kawałki mozzarelli oraz plastry szynki. Farsz zakryj drugą tortillą, a następnie przykryj pokrywką.
- 4
Gdy spód tortilli apetycznie się zarumieni, obróć quesadille z serem na drugą stronę i smaż przez ok. 2 minuty. Po tym czasie przełóż gotowy przysmak na talerz. Quesadilla z serem najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Warto serwować ten smakołyk z salsą pomidorową lub kultowym dipem meksykańskim — guacamole.
Zobacz także:
Quesadilla z serem może zostać przygotowana na obiad, kolację lub szybką przekąskę, bez względu na porę dnia. Przepis ten warto wykonać na mniej oficjalne przyjęcia, np. spotkanie z przyjaciółmi. Gwarantujemy, że z łatwością zachwyci wszystkich przybyłych gości. Ciągnący się ser, zamknięty pomiędzy dwoma plackami tortilli, serwowany ze smakowitym dipem to kompozycja, której najzwyczajniej nie można się oprzeć. Z uwagi na wygodny sposób podania oraz fantastyczną prezencję przysmak ten znika z talerzy w mgnieniu oka. Z tego względu wiele osób decyduje się na przyrządzenie przepisu, podwajając niezbędne do jej wykonania produkty.
Quesadilla z serem najlepiej smakuje w towarzystwie wyśmienitych sosów. Aby zachować meksykański charakter tej potrawy, polecamy serwować ją z guacamole (tradycyjną pastą z awokado) lub salsą pomidorową. Jesteśmy przekonani, że raz przygotowana szybko ponownie zagości w Twojej kuchni.
Zobacz także: Quesadilla z kurczakiem — meksykański specjał na Twoją imprezę
Quesadilla z serem — jak urozmaicić podstawowy przepis?
Quesadilla z serem to smakołyk, który można przyrządzić z różnorodnymi dodatkami. Często dodaje się do niej rozmaite gatunki wędlin, chorizo lub salami. Wśród dodatków warzywnych na szczególną uwagę zasługuje czerwona fasola, pieczarki, kukurydza konserwowa i papryka. Chcąc, aby quesadilla z serem smakowała niczym przyrządzona w meksykańskiej restauracji, zalecamy, by zadbać o pikantne dodatki. Warto wykorzystać papryczki jalapeño, chilli lub wędzoną paprykę. Aby danie to było jak najbardziej zbliżone do oryginalnej wersji smakołyku, warto także dołożyć wszelkich starań, aby zakupić niezbyt popularne w Polsce tortille kukurydziane. Jednak jeżeli okaże się to niemożliwe, quesadilla z serem będzie smakowała równie wyśmienicie przyrządzona z wykorzystaniem placków pszennych.
Quesadilla z serem to przekąska, którą dobrze jest serwować w towarzystwie ulubionych dipów. Rekomendujemy dodatek kwaśnej śmietany, guacamole lub salsy pomidorowej. Tortille można także podać z sosem przyrządzonym na bazie jogurtu z dodatkiem soku z limonki. Quesadilla z serem równie często przygotowywana jest z dodatkiem dressingu składającego się z jogurtu greckiego i świeżych ogórków.