Zjawiskowy suflet czekoladowy, który skradnie serca wszystkich gości

Suflet czekoladowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Suflet czekoladowy

  • 40 g Cukier puder
  • 120 g Masło
  • 200 g Gorzka czekolada
  • 4 Jajko
  • 40 g Mąka pszenna
  • 100 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Odmierzoną ilość masła umieść w rondelku wraz z połamanymi kostkami czekolady. Składniki podgrzewaj na palniku o małej mocy do chwili ich rozpuszczenia.

  2. 2

    Do miski wbij jajka oraz dodaj cukier. Składniki ubij na jasny i puszysty krem, a następnie dodaj mąkę pszenną i starannie wszystko wymieszaj. 

  3. 3

    Rozpuszczoną masę czekoladową wlewaj powoli do miski z ubitymi jajkami, nieustannie mieszając.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Tak przygotowane ciasto na suflet czekoladowy wlej do kokilek o średnicy ok. 10 cm.

  6. 6

    Suflet czekoladowy piecz w piekarniku przez 20 minut. Po wskazanym czasie wyciągnij deser z pieca i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Przed podaniem francuski smakołyk oprósz delikatnie cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też