Niewiarygodnie pyszne ciasto daktylowe – marzenie każdego łakomczucha

Ciasto daktylowe
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ciasto daktylowe

  • 0.33 kilogram Suszone daktyle
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Kostka Maslo
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 1 łyżka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 łyżka Cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    W przepisie na ciasto daktylowe podstawą są daktyle, ale opcjonalnie możemy wykorzystać także 100 gram rodzynek. W zależności od gustu oba lub jeden składnik porządnie siekamy na mniejsze części. Przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła poziom owoców. Daktyle i rodzynki zostawiamy do namoczenia na 10 minut. Jeśli wolicie, owoce możecie zagotować w małym rondelku w mleku.

  2. 2

    Oba rodzaje cukru przesypujemy do miski i ucieramy z masłem do momentu połączenia tych trzech składników w jednolitą masę.

  3. 3

    Do masy dodajemy jajka i ucieramy, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie je łączymy. Dodajemy daktyle i rodzynki i mieszamy.

  4. 4

    Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

  5. 5

    Masę na ciasto daktylowe przekładamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy godzinę.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też