Idealnie miękkie kokosanki – chrupiące na zewnątrz, wilgotne w środku

Kokosanki
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na kokosanki

  • 50 g Masło
  • 200 g Wiórki kokosowe
  • 2 sztuki Jajko
  • 150 g Cukier
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. 1

    Kiedy my będziemy przygotowywać kokosanki równolegle może rozgrzewać się piekarnik. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni. Przygotowujemy także blachę do pieczenia – wykładamy ją papierem do pieczenia i zostawiamy pod ręką.

  2. 2

    W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego do rozpuszczenia cukier.

  3. 3

    Kiedy składniki się połączą, dodajemy wiórki kokosowe, zdejmujemy garnuszek z gazu i odstawiamy mieszankę do wystudzenia.

  4. 4

    Z jajek wykorzystujemy jedynie białka – ubijając je mikserem na sztywną, gładką pianę. Żeby piana wyszła idealna musimy korzystać z suchej miski i łopatek miksera.

  5. 5

    Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy oba składniki miksując przez około minutę.

  6. 6

    Do masy z białek i mąki ziemniaczanej dodajemy masę kokosową i bardzo dokładnie łączymy substancje, mieszając.

  7. 7

    Czas na przygotowanie kokosanek do pieczenia. Masę na kokosanki – z pomocą łyżki – formujemy w niewielkie kulki i układamy (zostawiając odstęp) na blaszce wyłożonej papierem.

  8. 8

    Wstawiamy kokosanki do piekarnika i pieczemy je przez około 20 minut.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też