Zaskakująco udany chlebek lodowy – hitowy deser z TikToka

Chlebek lodowy
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na chlebek lodowy

  • 2 szklanek Lody waniliowe
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Posypki do ciast

    Przygotowanie

    1. 1

      Ulubiony smak lodów mlecznych (o normalnej kaloryczności) wyjmujemy z zamrażarki i pozwalamy im lekko się roztopić. Przekładamy półtorej szklanki do miski.

    2. 2

      Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

    3. 3

      Do lodów dodajemy półtorej szklanki mąki pszennej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    4. 4

      Całość delikatnie mieszamy – np. silikonową łopatką, tak aby składniki dobrze połączyły się, a w masie nie było grudek.

    5. 5

      Wnętrze formy do pieczenia smarujemy masłem.

    6. 6

      Masę lodowo-mączną przekładamy do formy do pieczenia, a na wierzch rozsypujemy równomiernie posypkę.

    7. 7

      Wstawiamy formę z chlebkiem lodowym do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upłynięciu tego czasu sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek po nakłuciu i wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, oznacza to, że ten niecodzienny i nieoczywisty wypiek jest gotowy.

    8. 8

      Chlebek lodowy można jeść solo lub z dodatkami – smarując go dżemem, domowym kremem czekoladowym czy dodając do ciepłego ciasta gałkę lodów i odrobinę bitej śmietany.

      Przeczytaj także:

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też