Karkówka w coli — atrakcyjny pomysł na obiad, który skradnie serca gości

Karkówka w coli
Źródło: StockFood

Składniki

Karkówka w coli i ketchupie

  • 3 sztuki Cebula
  • 1 kg Karkówka
  • 1 szklanki Ketchup łagodny
  • 1 szklanki Napój gazowany typu cola
  • 1 łyżka Musztarda Dijon
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Czosnek granulowany
  • Słodka papryka
  • Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C i przygotuj naczynie żaroodporne. 

  2. 2

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym docelowo pieczona będzie karkówka w coli. 

  3. 3

    Karkówkę pokrój w plastry o grubości 2 cm i lekko rozbij, używając tłuczka do mięsa.

  4. 4

    Przygotowane plastry karkówki natrzyj przyprawami (solą, czarnym pieprzem mielonym, słodką papryką w proszku oraz czosnkiem granulowanym) i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, obracając mięso na drugą stronę.

  5. 5

    Podsmażone plastry karkówki przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym znajduje się zeszklona cebula.

  6. 6

    Napój typu cola, ketchup (łagodny lub pikantny) i musztardę Dijon wymieszaj ze starannie w misce. Gotowy sos wylej na mięso, dbając o to, by każdy kawałek został przykryty aromatyczną mieszanką.

  7. 7

    Karkówkę w coli piecz bez przykrycia w nagrzanym piekarniku przez godzinę, a po jej upływie nakłuj mięso i sprawdź, czy jest miękkie. Jeżeli nie, powtórz tę samą czynność już po 5 minutach.

     

    Wypróbuj także przepis na aromatyczną karkówkę z grilla.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też