Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 8 Jajko
  • 2 łyżki Majonez
  • 1 łyżeczka Musztarda Dijon
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 185 g Tuńczyk w sosie własnym
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 2 sztuki Ogórek konserwowy

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj jajka na twardo. Włóż je do chłodnej, osolonej wody, a kiedy zacznie bulgotać, gotuj jeszcze ok. 8 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, jajka zalej zimną wodą i pozostaw w niej, by się schłodziły. Następnie obierz je ze skorupki i połóż na talerzu.

  2. 2

    Przygotuj farsz do jajek faszerowanych tuńczykiem. Umyj czerwoną paprykę i przekrój ją na pół. Pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój warzywo na małe kawałeczki. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Następnie pokrój również ogórki konserwowe. Bardzo ważne jest to, żeby wszystkie składniki były bardzo drobne — wpłynie to na wizualny aspekt jajek faszerowanych tuńczykiem.

  3. 3

    Pokrojone warzywa przełóż do naczynia i połącz z majonezem oraz łyżeczką musztardy Dijon. Następnie do składników dodaj tuńczyka z puszki.

  4. 4

    Ugotowane jajka przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka. Następnie przełóż je do miski ze składnikami na farsz i wszystko starannie wymieszaj.

  5. 5

    Posmakuj farszu. Jeśli wymaga doprawienia, dodaj do niego sól oraz pieprz, wedle uznania.

  6. 6

    Wydrążone wcześniej połówki jaj wypełnij przygotowanym nadzieniem. Wierzch jajek faszerowanych tuńczykiem możesz posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Do tego zadania sprawdzi się również drobno pokrojony szczypiorek.

     

    Wypróbuj także przepis na jajka faszerowane awokado.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też