Surówka z marchewki — ekspresowa przekąska z czterech składników, które znajdziesz w swojej lodówce
Delikatna surówka z marchewki i jabłka to smakołyk, który wielu osobom kojarzy się z rodzinnym domem. Jest lekka i niezwykle smaczna. Żeby ją stworzyć, wystarczy połączyć kilka elementów, a całość pracy zajmuje niespełna 30 minut. Sprawdź, jak łatwo jest przyrządzić surówkę z marchewki.
Składniki
- 4 sztuki Marchewki
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 2 sztuki Jabłko
- 1 garść Szczypiorek
- 3 łyżki Kwaśna śmietana
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 0.5 Łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Umyj marchewki, pozbaw obu końcówek i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce, korzystając ze średnich oczek.
- 2
Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na większych oczkach. Przełóż je do startej marchewki i delikatnie wymieszaj.
- 3
Do składników dodaj sok wyciśnięty z cytryny (ok. 2 łyżek) oraz kwaśną śmietanę. Po wymieszaniu surówki z marchewki dodaj również przyprawy: 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego i tę samą ilość soli. Dobrym przyzwyczajeniem jest posmakowanie surówki przed jej przyprawieniem — czasami podana ilość dodatków może okazać się zbędna; wszystko zależy od indywidualnych upodobań i preferencji smakowych.
- 4
Na koniec do surówki z marchewki i jabłka dodaj drobno posiekany szczypiorek. Podawaj ją do obiadu, dań z grilla bądź potraktuj jako odrębną przekąskę.
Wypróbuj także przepis na surówkę z białej kapusty i zielonego ogórka.
Surówka z marchewki to bardzo prosta i klasyczna sałatka, która znana jest niemal w każdym polskim domu. To ekspresowy dodatek do obiadu, gotowy do spożycia już po kilku minutach. Z tego względu dobrze sprawdzi się w awaryjnej sytuacji, np. kiedy do przygotowania innej sałatki zabrakło kluczowego składnika i trzeba na szybko przyrządzić inną przekąskę. Dodatkowym atutem surówki z marchewki jest fakt, że składniki, potrzebne do jej przygotowania z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Sałatka jest banalnie prosta, a produkty dostępne do zakupienia w przystępnych cenach.
Z czym podawać surówkę z marchewki?
Lekka surówka z marchewki i jabłka to pyszny dodatek, który dobrze komponuje się z wieloma daniami. Pasuje jednakowo do pulpetów z sosem pomidorowym, tradycyjnego schabowego, sznycli oraz pieczonych ryb. Ta prosta sałatka będzie współgrać z każdym daniem mięsnym — również specjałami z grilla —, ale i tym, przeznaczonym dla wegetarian.
Surówka z marchewki doskonale pasuje do większości polskich obiadów, dlatego nierzadko można spotkać ją w kartach menu, w restauracjach i wielu lokalach gastronomicznych. Najlepiej smakuje niedługo po jej przygotowaniu. Poniższy przepis na surówkę z marchewki i jabłka rekomenduje dodanie do niej kwaśnej śmietany, którą można zastąpić majonezem lub jogurtem naturalnym. Nie jest to jednak obowiązkowy składnik, bez którego sałatka straci swój wyjątkowy smak. Jeśli w przepisie pominiesz dodatek śmietany, przekąska zachowa swoją świeżość troszkę dłużej. Warto umieścić ją wówczas w lodówce i trzymać w chłodzie.
Surówka z marchewki jak z restauracji — prosty sposób na to, jak ją przygotować
Tajemnica idealnego smaku surówki z marchewki tkwi w dorodnych, świeżych produktach. Warto wybrać takie, które nie posiadają żadnych skaz, wgnieceń czy sczerniałej skórki. Podstawowymi składnikami sałatki są marchewki i jabłka. Do przepisu warto zaopatrzyć się w kwaśniejszą odmianę, np. szarą renetę, Jonagold czy Jabłka Boskoop. Ich połączenie ze słodką marchewką poskutkuje uzyskaniem pysznego, idealnie współgrającego posmaku, który udoskonalony jest dodatkiem soku z cytryny oraz odrobiną kwaśnej śmietany.
Aby przyrządzić surówkę z marchewki jak z restauracji, wystarczy starannie umyć marchewki i jabłka, obrać je ze skórki, zetrzeć na tarce i połączyć w większej misce, a na koniec dodać kwaśną śmietanę i doprawić surówkę, dodając do niej czarny pieprz mielony oraz sól. Doprawiając zdrową przekąskę, najrozsądniej jest jej posmakować, by nie użyć zbyt dużej ilości wymienionych dodatków.