Surówka z marchewki — ekspresowa przekąska z czterech składników, które znajdziesz w swojej lodówce

Surówka z marchewki i jabłka
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 sztuki Marchewki
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 2 sztuki Jabłko
  • 1 garść Szczypiorek
  • 3 łyżki Kwaśna śmietana
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj marchewki, pozbaw obu końcówek i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj na tarce, korzystając ze średnich oczek.

  2. 2

    Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na większych oczkach. Przełóż je do startej marchewki i delikatnie wymieszaj.

  3. 3

    Do składników dodaj sok wyciśnięty z cytryny (ok. 2 łyżek) oraz kwaśną śmietanę. Po wymieszaniu surówki z marchewki dodaj również przyprawy: 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego i tę samą ilość soli. Dobrym przyzwyczajeniem jest posmakowanie surówki przed jej przyprawieniem — czasami podana ilość dodatków może okazać się zbędna; wszystko zależy od indywidualnych upodobań i preferencji smakowych.

  4. 4

    Na koniec do surówki z marchewki i jabłka dodaj drobno posiekany szczypiorek. Podawaj ją do obiadu, dań z grilla bądź potraktuj jako odrębną przekąskę.

     

    Wypróbuj także przepis na surówkę z białej kapusty i zielonego ogórka.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też