Ekspresowe placki z kaszy manny — idealne śniadanie dla każdego malucha
Jeżeli szukasz szybkiego w przygotowaniu i atrakcyjnego posiłku dla całej rodziny to placki z kaszy manny będą znakomitym rozwiązaniem. Są one dziecinnie proste w wykonaniu, a komponując je z różnorodnymi dodatkami, masz pewność, że żaden z domowników nie odejdzie głodny od stołu. Gwarantujemy, że wyśmienite placki z kaszy manny z pewnością zasmakują nawet najbardziej wymagającym smakoszom — tym najmłodszym, jak i nieco starszym.
Składniki
Placki z kaszy manny
- 1 sztuka Jajko
- 0.5 Szklanka Mleko
- 1 sztuka Banan
- 1 sztuka Daktyle
- 0.5 Szklanka Kasza manna
Przygotowanie
- 1
Do szklanki wlej mleko, a następnie dodaj kaszę mannę. Pozostaw miksturę na ok. 20 minut, żeby dobrze napęcznienia.
- 2
Banana obierz ze skórki, a następnie rozgnieć owoc widelcem na gładką papkę.
- 3
Daktyla pokrój w bardzo drobną kostkę.
- 4
Białko oddziel od żółtka i umieść składniki w osobnych naczyniach.
- 5
Do miski z żółtkiem dodaj namoczoną wcześniej kaszę mannę, rozgniecionego banana oraz daktyla, a następnie starannie wymieszaj podane składniki.
- 6
Białko ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Po chwili dodaj puch do naczynia z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszaj komponenty, wykorzystując do tego łyżkę stołową.
- 7
Na palniku o średniej mocy rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, następnie nałóż niewielką ilość ciasta i smaż placki z kaszy manny do chwili zarumienienia. Kiedy to nastąpi, obróć naleśniki na drugą stronę i ponownie czekaj, aż placuszki atrakcyjnie się zarumienią.
Usmażone placki z kaszy manny smakują fantastycznie podane z owocami oraz serkiem wiejskim.
Zobacz także:
Placki z kaszy manny to receptura, którą uwielbiają wszyscy rodzice, z uwagi na ekspresowe przygotowanie oraz zdrowe i przystępne dla portfela składniki. Przysmak ten można przyrządzić w mgnieniu oka, a następnie wystarczy zajadać puszyste placuszki niezależnie od pory dnia. Z uwagi na miękką strukturę, nawet najmłodsi domownicy mogą samodzielnie konsumować smakowite placki z kaszy manny, nie powodując większych zabrudzeń. To rewelacyjne danie, które świetnie sprawdzi się nawet na początku rozszerzania jadłospisu brzdąca.
Z czym podawać placki z kaszy manny? Poznaj najlepsze dodatki
Placki z kaszy manny można zajadać samodzielnie, jednak aby skomponować pełnowartościowy posiłek, polecamy zestawić je z produktami obfitymi w białko oraz dobry tłuszcz. Doskonałym źródłem protein będzie serek wiejski, twarożek lub jogurt — ważne, aby nie zawierały one dodatku cukru. Ponadto placki z kaszy manny warto posypać zmielonymi orzechami lub podać je z plasterkami awokado.
W proponowanej przez nas odsłonie placki z kaszy manny zawierają w swoim składzie banany, jednak warto podać je także z innymi owocami, stanowiącymi dodatkową porcję ważnych dla organizmu witamin. Mogą być to zarówno truskawki, maliny, mango, pomarańcze, jak i kawałki kiwi.
Zobacz także: Placki bananowe dla niemowlaka. Przepis na udany posiłek dla najmłodszych łasuchów
Od kiedy można podać dziecku placki z kaszy manny?
Placki z kaszy manny to przysmak specjalnie skomponowany, aby sprostał oczekiwaniom najmłodszych smakoszy. Można serwować go maluchom niemal od samego początku rozszerzania diety. Są poręczne i mięciutkie, dzięki czemu maluchy dobrze radzą sobie z samodzielnym zajadaniem.
Placki z kaszy manny zawierają w swoim składzie zarówno mleko, jak i jajko, które wymieniane są jako najczęstsze alergeny w diecie dzieci. Z tego względu, przed wprowadzeniem tych puszystych placuszków do domowego menu, rekomendujemy podać szkrabowi te składniki oddzielnie, aby mieć pewność, że niemowlak nie zareaguje na nie w niepożądany sposób.