Ekspresowe placki z kaszy manny — idealne śniadanie dla każdego malucha

Placki z kaszy manny
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki z kaszy manny

  • 1 sztuka Jajko
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 1 sztuka Banan
  • 1 sztuka Daktyle
  • 0.5 Szklanka Kasza manna

Przygotowanie

  1. 1

    Do szklanki wlej mleko, a następnie dodaj kaszę mannę. Pozostaw miksturę na ok. 20 minut, żeby dobrze napęcznienia.

  2. 2

    Banana obierz ze skórki, a następnie rozgnieć owoc widelcem na gładką papkę.

  3. 3

    Daktyla pokrój w bardzo drobną kostkę.

  4. 4

    Białko oddziel od żółtka i umieść składniki w osobnych naczyniach.

  5. 5

    Do miski z żółtkiem dodaj namoczoną wcześniej kaszę mannę, rozgniecionego banana oraz daktyla, a następnie starannie wymieszaj podane składniki.

  6. 6

    Białko ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Po chwili dodaj puch do naczynia z pozostałymi składnikami i delikatnie wymieszaj komponenty, wykorzystując do tego łyżkę stołową. 

  7. 7

    Na palniku o średniej mocy rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu, następnie nałóż niewielką ilość ciasta i smaż placki z kaszy manny do chwili zarumienienia. Kiedy to nastąpi, obróć naleśniki na drugą stronę i ponownie czekaj, aż placuszki atrakcyjnie się zarumienią.

     

    Usmażone placki z kaszy manny smakują fantastycznie podane z owocami oraz serkiem wiejskim. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też