Najlepsze gofry dyniowe, jakie kiedykolwiek jadłeś. Przepis nie tylko dzieci

Gofry dyniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Gofry dyniowe

  • 2 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 szklanki Purée z dyni
  • 0.75 Szklanka Mąka orkiszowa
  • 1 sztuka Banan

Przygotowanie

  1. 1

    Włącz gofrownicę. Urządzenie powinno być bardzo dobrze nagrzane przed rozpoczęciem pieczenia gofrów.

  2. 2

    Białka starannie oddziel od żółtek.

  3. 3

    W misce umieść białka, a następnie ubij je na sztywną pianę, korzystając z miksera lub trzepaczki.

  4. 4

    W dużej misce umieść purée z dyni, żółtka, olej rzepakowy, mleko oraz banana. Składniki zblenduj, aby otrzymać gładką masę. Następnie dodaj mąkę orkiszową, proszek do pieczenia oraz cynamon mielony i ponownie wymieszaj wymienione komponenty. Gdy masa stanie się jednolita, dodaj do niej ubitą pianę z białek i ostrożnie mieszaj miksturę za pomocą łyżki stołowej, do chwili połączenia składników.

  5. 5

    Do dobrze rozgrzanej gofrownicy nakładaj porcję masy i piecz gofry dyniowe przez ok. 4-5 minut. Uważaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością ciasta, ponieważ jego nadstan może wylewać się z urządzenia. Długość obróbki termicznej gofrów dyniowych uzależniona jest od mocy gofrownicy. Warto stosować się do zaleceń producenta.

     

    Gotowe gofry dyniowe przełóż na kratkę w celu wystudzenia. Dzięki temu będą one bardziej chrupiące.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też