Lekki pomysł na zdrowy, jednogarnkowy obiad — zupa krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw
Źródło: GettyImages

Składniki

Krem z białych warzyw

  • Kawałek Por
  • 3 sztuki Pietruszka
  • 0.5 Główka Kalafior
  • 5 ząbków Czosnek
  • 2 sztuki Cebula
  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 0.25 Sztuka Seler
  • 3 szklanek Woda
  • 2 łyżki Masło
  • 5 łyżek Oliwa z oliwek
  • 200 g Śmietana
  • 2 łyżeczki Sól
  • 5 łyżek Sok z cytryny
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 1 szczypta Kminek rzymski

Przygotowanie

  1. 1

    Do zrobienia zupy krem z białych warzyw potrzebować będziesz tylko jednego większego garnka. Procedurę rozpocznij od przygotowania warzyw. Cebulę i białą część pora pokrój na drobne kawałki. Składniki smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu, na maśle wymieszanym z oliwą z oliwek. Po wskazanym czasie, do garnka dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek — całość smaż jeszcze przez 5 minut.

  2. 2

    Do garnka z cebulą, porem i czosnkiem wlej wodę. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (nie musisz się do tego przykładać — wszystkie składniki i tak zostaną finalnie zblendowane na jedwabistą zupę krem). Pokrojony kawałek selera, dwie pietruszki oraz przyprawy również umieść w garnku. Na tym etapie garnek przykryj pokrywką i doprowadź zupę do wrzenia.

  3. 3

    Wrzącą zupę pozostaw na włączonym palniku, jednak zmniejsz jego moc, by zupa tylko mrugała. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.

  4. 4

    Po upływie 10 minut do garnka wrzuć połamany na mniejsze różyczki kalafior i gotuj przez 15 minut — aż do uzyskania miękkości kalafiora.

  5. 5

    Przed samym zakończeniem gotowania do zupy wlej sok z cytryny (5 łyżek) oraz śmietanę (można ją zastąpić mascarpone, mlekiem lub nawet jogurtem greckim tudzież naturalnym).

  6. 6

    Gotową zupę zdejmij z palnika, a po chwili zmiksuj starannie przy użyciu blendera.

  7. 7

    Zupa krem z białych warzyw jest już gotowa. Teraz pozostaje skosztować i w razie potrzeby uzupełnić smak kremu o brakujące przyprawy. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, warto dodać do niej odrobinę wody.

     

    Jeśli poszukujesz innego pomysłu na przygotowanie pierwszego dania, polecamy przepis na francuski specjał — zupę cebulową krem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też