Lekki pomysł na zdrowy, jednogarnkowy obiad — zupa krem z białych warzyw
Zupa krem z białych warzyw to przepis, który od lat cieszy się dużą popularnością. Poniższy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu, ze względu na proste przygotowanie oraz łatwo dostępne składniki. Ta niezwykle smaczna i zdrowa zupa sprawdzi się jako propozycja na obiad czy kolację, nawet dla najmłodszych domowników.
Składniki
Krem z białych warzyw
- Kawałek Por
- 3 sztuki Pietruszka
- 0.5 Główka Kalafior
- 5 ząbków Czosnek
- 2 sztuki Cebula
- 6 sztuk Ziemniaki
- 0.25 Sztuka Seler
- 3 szklanek Woda
- 2 łyżki Masło
- 5 łyżek Oliwa z oliwek
- 200 g Śmietana
- 2 łyżeczki Sól
- 5 łyżek Sok z cytryny
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
- 1 szczypta Kminek rzymski
Przygotowanie
- 1
Do zrobienia zupy krem z białych warzyw potrzebować będziesz tylko jednego większego garnka. Procedurę rozpocznij od przygotowania warzyw. Cebulę i białą część pora pokrój na drobne kawałki. Składniki smaż przez ok. 10 minut na średnim ogniu, na maśle wymieszanym z oliwą z oliwek. Po wskazanym czasie, do garnka dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek — całość smaż jeszcze przez 5 minut.
- 2
Do garnka z cebulą, porem i czosnkiem wlej wodę. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (nie musisz się do tego przykładać — wszystkie składniki i tak zostaną finalnie zblendowane na jedwabistą zupę krem). Pokrojony kawałek selera, dwie pietruszki oraz przyprawy również umieść w garnku. Na tym etapie garnek przykryj pokrywką i doprowadź zupę do wrzenia.
- 3
Wrzącą zupę pozostaw na włączonym palniku, jednak zmniejsz jego moc, by zupa tylko mrugała. Całość gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.
- 4
Po upływie 10 minut do garnka wrzuć połamany na mniejsze różyczki kalafior i gotuj przez 15 minut — aż do uzyskania miękkości kalafiora.
- 5
Przed samym zakończeniem gotowania do zupy wlej sok z cytryny (5 łyżek) oraz śmietanę (można ją zastąpić mascarpone, mlekiem lub nawet jogurtem greckim tudzież naturalnym).
- 6
Gotową zupę zdejmij z palnika, a po chwili zmiksuj starannie przy użyciu blendera.
- 7
Zupa krem z białych warzyw jest już gotowa. Teraz pozostaje skosztować i w razie potrzeby uzupełnić smak kremu o brakujące przyprawy. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta, warto dodać do niej odrobinę wody.
Jeśli poszukujesz innego pomysłu na przygotowanie pierwszego dania, polecamy przepis na francuski specjał — zupę cebulową krem.
To, co wyróżnia poniższy przepis na krem z białych warzyw na tle innych propozycji kulinarnych, to jego składniki. Przygotowując obiad, nie potrzeba bulionu czy innego wywaru mięsnego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by go wykonać i dodać do podstawowego przepisu, wykorzystując np. mrożone warzywa.
Łatwo dostępne i przystępne dla portfela składniki na zupę krem z białych warzyw to czynniki, które sprawiają, że przepis staje się jeszcze atrakcyjniejszy. Receptura na aksamitną i delikatną w smaku zupę może stać się nieco lżejsza i mniej kaloryczna, jeśli zamiast mascarpone czy mleka w przepisie wykorzystasz jogurt naturalny bądź grecki.
Zupa krem z białych warzyw, której koniecznie musisz spróbować — rekomendowane dodatki
Gotowy krem z białych warzyw, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję, można podawać na różne sposoby. Najchętniej wybieranymi dodatkami są domowe grzanki lub kawałek bagietki podpieczonej wcześniej na patelni z odrobiną masła, a także posiekany szczypiorek, koperek, bazylia czy natka pietruszki. Zupę krem z białych warzyw można przyozdobić łyżeczką pesto bazyliowego w formie kleksa. Świetnie sprawdzą się ponadto orzechy piniowe oraz orzechy włoskie — wszystko zależy od indywidualnych preferencji smakowych oraz osób, które będą spożywać krem. Dla “mięsożerców” polecamy z kolei podpieczone plastry boczku, zanurzone w zupie w formie chrupiących chipsów.