Beza Pavlova, która zawsze wychodzi. Sprawdź!

Beza Pavlova
Źródło: https://www.gettyimages.com/

Składniki

Beza

  • 170 ml Białko jajka
  • 250 g Cukier
  • 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny

Krem

  • 250 g Mascarpone
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 125 ml Śmietanka 30%

Przygotowanie

  1. 1

       Białka najlepiej wybić do naczynia kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowania bezy Pavlova. Ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodawaj stopniowo cukier, po jednej łyżce. Pilnuj, aby cukier rozpuścił się w pianie przed dodaniem kolejnej porcji. Na koniec piana z białek powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca.

  2. 2

          Kolejny krok to dodawanie mąki ziemniaczanej i soku z cytryny lub octu. Po połączeniu ich z pianą ubijaj masę jeszcze przez minutę.

  3. 3

          Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm. Wyłóż w to miejsce pianę i rozsmaruj ją, a na koniec podnieś szpatułką boki piany.

  4. 4

        Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 120 stopni Celsjusza, ale nie włączaj termoobiegu. Piecz bezę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez minimum 3 godziny.

  5. 5

        Kiedy beza będzie gotowa odstaw ją do wystygnięcia i przygotuj krem. Do miksera włóż serek mascarpone, cukier waniliowy i śmietankę. Ubijaj wszystko razem przez około minutę. Krem najlepiej nałożyć na bezę tuż przed podaniem jej na stół, a na koniec udekorować ją owocami np. malinami, jagodami, borówkami, truskawkami czy plastrami kiwi.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też