Chrupiące domowe krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym to smakołyk, który gości na naszych stołach nie tylko w okresie świątecznym. Można podawać je do gorącego, aromatycznego barszczu czerwonego bądź delektować się ich smakiem w formie samodzielnej przekąski. Krokiety z pieczarkami to prosty przepis na sprawdzony specjał, który nadaje się na naprawdę wiele okazji. Sam zdecyduj, kiedy zagoszczą na Twoim stole!
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 3 Jajko
- 2 szklanek Mleko
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 2 łyżki Olej roślinny
Farsz do krokietów z pieczarkami
- 200 g Ser żółty
- 2 ząbki Czosnek
- 2 sztuki Cebula
- 1 kg Pieczarki
- 0.5 Łyżeczka Sól
- Pieprz
- 4 łyżki Olej roślinny
Panierka do krokietów z pieczarkami
- 0.5 Szklanka Bułka tarta
- 2 Jajko
- Olej roślinny
- 2 łyżki Mąka pszenna
Przygotowanie
- 1
Rozpocznij od przygotowania ciasta naleśnikowego na krokiety z pieczarkami. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej mąkę pszenną tortową. Następnie dodaj jajka (wyciągnięte wcześniej z lodówki), ciepłe mleko, sól, cukier i olej roślinny. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, a kiedy ciasto naleśnikowe stanie się gładkie, przystąp do smażenia naleśników.
- 2
Przygotuj farsz do krokietów z pieczarkami. Obierz cebule, drobno je poszatkuj i zeszklij na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze kilka minut.
- 3
Oczyść pieczarki i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie dodaj je do podsmażonej cebuli z czosnkiem i smaż razem, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby staną się miękkie i rumiane (zajmie to ok. 30 minut). Całość mieszaj co chwilę, używając drewnianej łyżki. Na sam koniec dopraw farsz, posypując składniki solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Nadzienie do krokietów z pieczarkami zdejmij z palnika i odstaw na bok, by delikatnie ostygło. Po chwili dodaj do niego starty ser żółty i starannie wymieszaj.
- 4
Na każdy naleśnik nałóż porcję przygotowanego farszu pieczarkowego z serem i zawijaj placki na kształt krokieta, rozpoczynając od złożenia boków naleśników do środka. Zawinięte naleśniki z nadzieniem układaj obok siebie.
- 5
Przygotuj składniki do panierowania krokietów z pieczarkami, wykładając je na oddzielne talerze. Panierowanie rozpocznij od obtoczenia krokietów w warstwie mąki, po czym zanurzaj je w roztrzepanym jajku. Ostatnim etapem panierowania jest obtoczenie krokietów w bułce tartej.
- 6
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się apetycznie rumiana i chrupiąca. Przysmak podawaj według własnego pomysłu, np. z gorąca zupą, którą możesz przygotować z naszego przepisu na barszcz czerwony.
Krokiety z serem i pieczarkami to popularny przepis, który przyrządzany jest na święta rodzinne i huczne spotkania przy stole z bliskimi osobami. Nierzadko przygotowywane są na Boże Narodzenie, jako dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego. Zamiast kupować gotowe, warto zrobić je samodzielnie — przepis na krokiety z pieczarkami nie jest skomplikowany, a własnoręcznie przygotowane, będą smakować znacznie lepiej, niż te zakupione w markecie.
Przepis na krokiety z pieczarkami i serem — porady i wskazówki
By odrobinę przyspieszyć proces szykowania krokietów z pieczarkami i serem żółtym warto przygotować wcześniej wszystkie składniki, by mieć je w zasięgu ręki i móc płynnie realizować kolejne kroki, opisane w poniższym przepisie. Gotowanie rozpocznij od przygotowania ciasta naleśnikowego i smażenia placków. Następnie przystąp do szykowania farszu, a na końcu, kiedy naleśniki oraz nadzienie delikatnie przestygną, zawiń krokiety, panieruj je i smaż, aż do uzyskania złocistej, apetycznie chrupiącej skórki.
Krokiety z pieczarkami — zamienniki, których możesz użyć w przepisie
Chcąc zmniejszyć kaloryczność krokietów z pieczarkami, żółty ser możesz zastąpić startą mozzarellą. Jeśli nie masz cebuli, bez problemu w przepisie możesz wykorzystać białą część pora, a farsz do krokietów z pieczarkami udoskonalić o dodatek drobno pokrojonej papryki czerwonej. Przygotowane przekąski smaż na dobrze rozgrzanym oleju, bądź maśle klarowanym.