Chrupiące domowe krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 3 Jajko
  • 2 szklanek Mleko
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 2 łyżki Olej roślinny

Farsz do krokietów z pieczarkami

  • 200 g Ser żółty
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 kg Pieczarki
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • Pieprz
  • 4 łyżki Olej roślinny

Panierka do krokietów z pieczarkami

  • 0.5 Szklanka Bułka tarta
  • 2 Jajko
  • Olej roślinny
  • 2 łyżki Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Rozpocznij od przygotowania ciasta naleśnikowego na krokiety z pieczarkami. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej mąkę pszenną tortową. Następnie dodaj jajka (wyciągnięte wcześniej z lodówki), ciepłe mleko, sól, cukier i olej roślinny. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, a kiedy ciasto naleśnikowe stanie się gładkie, przystąp do smażenia naleśników.

  2. 2

    Przygotuj farsz do krokietów z pieczarkami. Obierz cebule, drobno je poszatkuj i zeszklij na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Pod koniec smażenia na patelnię dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż jeszcze kilka minut.

  3. 3

    Oczyść pieczarki i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie dodaj je do podsmażonej cebuli z czosnkiem i smaż razem, aż woda z pieczarek odparuje, a grzyby staną się miękkie i rumiane (zajmie to ok. 30 minut). Całość mieszaj co chwilę, używając drewnianej łyżki. Na sam koniec dopraw farsz, posypując składniki solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Nadzienie do krokietów z pieczarkami zdejmij z palnika i odstaw na bok, by delikatnie ostygło. Po chwili dodaj do niego starty ser żółty i starannie wymieszaj.

  4. 4

    Na każdy naleśnik nałóż porcję przygotowanego farszu pieczarkowego z serem i zawijaj placki na kształt krokieta, rozpoczynając od złożenia boków naleśników do środka. Zawinięte naleśniki z nadzieniem układaj obok siebie.

  5. 5

    Przygotuj składniki do panierowania krokietów z pieczarkami, wykładając je na oddzielne talerze. Panierowanie rozpocznij od obtoczenia krokietów w warstwie mąki, po czym zanurzaj je w roztrzepanym jajku. Ostatnim etapem panierowania jest obtoczenie krokietów w bułce tartej.

  6. 6

    Krokiety z pieczarkami i serem żółtym smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się apetycznie rumiana i chrupiąca. Przysmak podawaj według własnego pomysłu, np. z gorąca zupą, którą możesz przygotować z naszego przepisu na barszcz czerwony.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też