Placki ziemniaczane Magdy Gessler — przepis na chrupiący specjał, który skradnie Twoje serce

Placki ziemniaczane
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki ziemniaczane

  • 2 kg Ziemniaki
  • 3 Jajko
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 sztuki Cebula
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista
  • 1 łyżka Śmietana 12%
  • Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce, najlepiej wybierając drobne oczka. Następnie obierz cebule i zetrzyj ją, w ten sam sposób co ziemniaki. Masę ziemniaczaną umieść na durszlaku, pod który podłóż dowolne naczynie i pozbądź się nadmiaru wody. Odlej uzyskany płyn, ale zachowaj osadzoną na dnie skrobię ziemniaczaną.

  2. 2

    Odciśnięte składniki przełóż do większej miski. Dodaj do nich mąkę pszenną, jajka oraz czosnek — najlepiej przecisnąć go przez praskę. Następnie do miski dodaj również zachowaną skrobię ziemniaczaną, kwaśną śmietanę (sprawi, że masa ziemniaczana nie będzie czernieć, dlatego warto dodać ją do masy ziemniaczanej, jednak nie jest to składnik obowiązkowy) oraz przyprawy: czarny pieprz mielony, oraz sól morską jodowaną. Całość starannie wymieszaj.

  3. 3

    Z przygotowanej masy ziemniaczanej formuj placki i smaż na rozgrzanym oleju, odwracając je na drugą stronę. Placki ziemniaczane powinny nabrać złocistego koloru.

  4. 4

    Placki ziemniaczane gotowe! Podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. kleksem jogurtu naturalnego.

     

    Wypróbuj także przepis na doskonałe placki ziemniaczane z sosem grzybowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też