Banalna w przygotowaniu pasta z bakłażana, idealna jako dip lub urozmaicenie kanapek

Pasta z bakłażana
Źródło: Shutterstock/Civil

Składniki

Pasta z bakłażana

  • 2 sztuki Bakłażan
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 ząbek Czosnek
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 2 łyżki Nasiona słonecznika
  • 1 sztuka Cebula
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C i przygotuj blachę do pieczenia.

  2. 2

    Przekrój bakłażany na pół, prowadząc nóż wzdłuż warzyw. Następnie oprósz je solą i odłóż na kilka minut. Dalej opłucz połówki bakłażanów pod chłodną wodą, a po osuszeniu, polej odrobiną oliwy z oliwek.

  3. 3

    Przygotowane warzywa połóż na blasze, dodaj pomidora, a gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego wspomniane składniki i piecz razem przez 20 minut.

  4. 4

    W międzyczasie posiekaj czosnek na drobne kawałeczki.

  5. 5

    Z upieczonego bakłażana za pomocą łyżki wydrąż środek i umieść w misce. Gdy ostygnie, dodaj posiekany czosnek, upieczonego pomidora, pestki słonecznika oraz oliwę z oliwek. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.

  6. 6

    Pastę z bakłażana dopraw do smaku, dodając sól, czarny pieprz mielony oraz sok wyciśnięty z cytryny. 

  7. 7

    Obierz niewielką cebulę i posiekaj ją bardzo drobno.

     

    Przed podaniem do pasty z bakłażana dodaj posiekaną cebulę. Przysmak serwuj na kanapkach, jako dip czy dodatek do ulubionych wrapów.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też