Banalna w przygotowaniu pasta z bakłażana, idealna jako dip lub urozmaicenie kanapek
Pasta z bakłażana to prawdziwy rarytas, który niezaprzeczalnie powinien znaleźć się w twoim jadłospisie. Nadaje się doskonale na kanapki lub jako dodatek do nachosów czy słupków świeżych warzyw.
Składniki
Pasta z bakłażana
- 2 sztuki Bakłażan
- 1 sztuka Pomidor
- 1 ząbek Czosnek
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 2 łyżki Nasiona słonecznika
- 1 sztuka Cebula
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 st. C i przygotuj blachę do pieczenia.
- 2
Przekrój bakłażany na pół, prowadząc nóż wzdłuż warzyw. Następnie oprósz je solą i odłóż na kilka minut. Dalej opłucz połówki bakłażanów pod chłodną wodą, a po osuszeniu, polej odrobiną oliwy z oliwek.
- 3
Przygotowane warzywa połóż na blasze, dodaj pomidora, a gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego wspomniane składniki i piecz razem przez 20 minut.
- 4
W międzyczasie posiekaj czosnek na drobne kawałeczki.
- 5
Z upieczonego bakłażana za pomocą łyżki wydrąż środek i umieść w misce. Gdy ostygnie, dodaj posiekany czosnek, upieczonego pomidora, pestki słonecznika oraz oliwę z oliwek. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
- 6
Pastę z bakłażana dopraw do smaku, dodając sól, czarny pieprz mielony oraz sok wyciśnięty z cytryny.
- 7
Obierz niewielką cebulę i posiekaj ją bardzo drobno.
Przed podaniem do pasty z bakłażana dodaj posiekaną cebulę. Przysmak serwuj na kanapkach, jako dip czy dodatek do ulubionych wrapów.
Zobacz także:
Tradycyjne kanapki stały się monotonne i nie masz pomysłu jak je odczarować? Kremowa pasta z bakłażana w trymiga przegoni monotonię z twojej kuchni! Jej aksamitna konsystencja i niepowtarzalny skład zdecydowanie zasługują na rozsławienie. Główny składnik smarowidła obfituje w witaminy i składniki mineralne, dlatego stanowi wartościowe uzupełnienie odpowiednio zbilansowanej diety. W paście znajdziemy cenną witaminę C, K, a także witaminy z grupy B. Mało tego, pasta z bakłażana to kopalnia potasu, magnezu, miedzi, czy żelaza, dlatego to produkt, którego nie powinno zabraknąć w jadłospisie osoby zmagającej się z anemią.
Dlaczego warto przygotować pastę z bakłażana? Prosty przepis, ekspresowe wykonanie i nietuzinkowy smak smarowidła to tylko kilka atutów, którymi odznacza się proponowana przez nas receptura. Specjał jest sycący, dlatego sprawi, że po spożytym posiłku nie musisz obawiać się o uporczywe burczenie w brzuchu. Wielu osobom pasta z bakłażana na myśl przywodzi wakacyjny czas. Dzieje się tak za sprawą wyjątkowych składników i przypraw, z jakich jest skomponowana.
Zobacz także: Najlepsza pasta sezamowa pod słońcem — sprawdzony przepis na tahini własnej roboty
Z bakłażana wyczarować można wiele smacznych przepisów, jednak nie wszystkie będą zachęcały swoim wyglądem. Z tego względu, na początku pragniemy podkreślić, że chociaż pasta z bakłażana nie należy do najpiękniejszych czy najbardziej estetycznych smarowideł, jej smak stanowi nieopisaną rozkosz dla podniebienia. Nie zniechęcaj się jej kolorem ani konsystencją. Skosztuj, a smak przekona cię do dalszych kroków. Znajdź swoje ulubione połączenia, eksperymentuj w swojej kuchni i śmiało zestawiaj smakołyk z wieloma rozmaitymi dodatkami. Dzięki temu twoje menu już nigdy nie będzie banalne ani przewidywalne.
Przepis na pastę z bakłażana — porady i wskazówki, które warto znać
Do przyrządzenia pasty z bakłażana należy zakupić kilka produktów, mianowicie: pomidora, czosnek, oliwę z oliwek, cytrynę, cebulę, pestki słonecznika, tytułowe bakłażany w ilości 2 sztuk oraz podstawowe przyprawy, tj. sól i pieprz czarny mielony. Bakłażany i pomidora należy upiec, a gdy ostygną, połączyć warzywa w jednym naczyniu z pozostałymi komponentami z listy, a na koniec zblendować. Dalej pozostaje już tylko doprawić smakołyk do smaku i voilà — znakomita pasta z bakłażana gotowa do degustacji!