Chrupiące ciasto francuskie z aksamitnym budyniem i owocami. Deser jak z cukierni

Ciasto francuskie z budyniem i brzoskwiniami
Źródło: Shutterstock/Victory Panchenko

Składniki

Składniki na ciasto francuskie z budyniem i owocami

  • 4 porcje Brzoskwinia
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy bez cukru
  • 400 ml Mleko
  • 2 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 375 g Ciasto francuskie
  • 1 sztuka Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Płat ciasta francuskiego należy wyjąć odpowiednio wcześnie z lodówki – tak, żeby bez rozłamywania się dało się ciasto rozłożyć. Ważne, żeby ciasto było bardzo świeże i miało w składzie masło, a nie tłuszcz roślinny.

  2. 2

    Przepis na wykonanie ciasta francuskiego z budyniem zaczynamy od ugotowania budyniu. Jak? Do garnuszka wlewamy 300 ml pełnotłustego mleka i dodajemy dwie łyżki cukru. Osobno w szklance, w 100 ml rozcieńczamy zawartość budyniu waniliowego (w wersji bez cukru). W przypadku budyniu z cukrem nie stosujemy cukru dodatkowo uwzględnionego w przepisie.

  3. 3

    Mleko w garnku podgrzewamy póki nie zacznie wrzeć. Ustawiamy mały ogień i dodajemy masę budyniową do mleka, dynamicznie i niezbyt długo mieszając. Doprowadzamy ponownie do wrzenia – budyń powinien zgęstnieć. Będzie gęstszy niż klasyczny budyń, bo do jego wykonania użyliśmy mniejszą niż zalecana ilość mleka.

  4. 4

    Odstawiamy budyń do wystudzenia – nie dopuszczając do powstania kożucha – na wierzch wystarczy położyć kawałek folii spożywczej.

  5. 5

    Przygotowujemy ciasto francuskie – delikatnie rozwijając rulon. Jeśli jest pofalowany, rozwałkowujemy wałkiem. Ciasto dzielimy na dziewięć równych prostokątów.

  6. 6

    Równolegle rozgrzewamy piekarnik – na programie z termoobiegiem na 190 stopni Celsjusza lub w programie góra-dół na 210 stopni Celsjusza.

  7. 7

    Na jednej połowie każdego prostokąta na środku kładziemy nieco budyniu, na niego pocięte plasterki brzoskwini. Drugą połowę tego samego prostokąta nacinamy – czterema równoległymi przecięciami na środku. Naciętą częścią przykrywamy część z budyniem i brzoskwiniami. W czasie sezonu na inne owoce, warto sięgnąć po jagody, truskawki, morele czy maliny.

  8. 8

    Bardzo dokładnie sklejamy ze sobą boki obu warstw, a ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uważajcie, żeby ciastka się nie stykały, bo w piekarniku urosną.

  9. 9

    Rozbełtujemy jajka i silikonowym pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie z budyniem.

  10. 10

    Pieczemy przez 20 minut, póki ciastka się nie zarumienią.

  11. 11

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też