Chrupiące ciasto francuskie z aksamitnym budyniem i owocami. Deser jak z cukierni
Ciasto francuskie z budyniem, które zrobicie sami w domu? Tak, to możliwe, i całkiem proste w wykonaniu. Żeby wszystko wyszło jak należy, wystarczy trzymać się przepisu i złamać jedną zasadę dotyczącą przygotowania budyniu.
Składniki
Składniki na ciasto francuskie z budyniem i owocami
- 4 porcje Brzoskwinia
- 1 opakowanie Budyń waniliowy bez cukru
- 400 ml Mleko
- 2 łyżki Cukier
- 2 łyżki Cukier puder
- 375 g Ciasto francuskie
- 1 sztuka Jajko
Przygotowanie
- 1
Płat ciasta francuskiego należy wyjąć odpowiednio wcześnie z lodówki – tak, żeby bez rozłamywania się dało się ciasto rozłożyć. Ważne, żeby ciasto było bardzo świeże i miało w składzie masło, a nie tłuszcz roślinny.
- 2
Przepis na wykonanie ciasta francuskiego z budyniem zaczynamy od ugotowania budyniu. Jak? Do garnuszka wlewamy 300 ml pełnotłustego mleka i dodajemy dwie łyżki cukru. Osobno w szklance, w 100 ml rozcieńczamy zawartość budyniu waniliowego (w wersji bez cukru). W przypadku budyniu z cukrem nie stosujemy cukru dodatkowo uwzględnionego w przepisie.
- 3
Mleko w garnku podgrzewamy póki nie zacznie wrzeć. Ustawiamy mały ogień i dodajemy masę budyniową do mleka, dynamicznie i niezbyt długo mieszając. Doprowadzamy ponownie do wrzenia – budyń powinien zgęstnieć. Będzie gęstszy niż klasyczny budyń, bo do jego wykonania użyliśmy mniejszą niż zalecana ilość mleka.
- 4
Odstawiamy budyń do wystudzenia – nie dopuszczając do powstania kożucha – na wierzch wystarczy położyć kawałek folii spożywczej.
- 5
Przygotowujemy ciasto francuskie – delikatnie rozwijając rulon. Jeśli jest pofalowany, rozwałkowujemy wałkiem. Ciasto dzielimy na dziewięć równych prostokątów.
- 6
Równolegle rozgrzewamy piekarnik – na programie z termoobiegiem na 190 stopni Celsjusza lub w programie góra-dół na 210 stopni Celsjusza.
- 7
Na jednej połowie każdego prostokąta na środku kładziemy nieco budyniu, na niego pocięte plasterki brzoskwini. Drugą połowę tego samego prostokąta nacinamy – czterema równoległymi przecięciami na środku. Naciętą częścią przykrywamy część z budyniem i brzoskwiniami. W czasie sezonu na inne owoce, warto sięgnąć po jagody, truskawki, morele czy maliny.
- 8
Bardzo dokładnie sklejamy ze sobą boki obu warstw, a ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uważajcie, żeby ciastka się nie stykały, bo w piekarniku urosną.
- 9
Rozbełtujemy jajka i silikonowym pędzelkiem smarujemy ciasto francuskie z budyniem.
- 10
Pieczemy przez 20 minut, póki ciastka się nie zarumienią.
- 11
Po upieczeniu posypujemy gotowe wypieki cukrem pudrem.
Przeczytaj także:
Ciasto francuskie z budyniem i owocami to deser, który trafia w bardzo różne gusta. Ciasto francuskie jest dość chrupiące, ale dzięki dodatkowi budyniu i zapieczonych owoców bywa także dość wilgotne. Ciasto francuskie samo w sobie nie jest może wyjątkowo słodkie, ale dodatki – takie jak budyń czy czekoladowe nadzienie – dodają mu odpowiedniej ilości słodyczy.
Na jakie okazje piec ciasto francuskie z budyniem?
Tego typu słodki deser sprawdzi się na wiele różnych okazji. Można go przygotować z myślą o przyjściu gości na podwieczorek przy kawie i herbacie. Tego typu ciasto z budyniem i owocami będzie także przysmakiem podczas urodzin dziecka czy jako słodka przekąska domowej roboty na kinderbalu.
Ciasto francuskie z budyniem i owocami to także pyszny deser, który możemy zrobić z myślą o zabraniu ze sobą do pracy lub zapakowaniu dzieciom do szkoły do śniadaniówki. Dobrze zabezpieczone ciasto nie powinno się pokruszyć, połamać ani uszkodzić w żaden inny sposób.
Co jest ważne przy pieczeniu ciasta francuskiego z budyniem i owocami?
Zanim zaczniemy przygotowywać gotowe pakieciki do pieczenia, musimy porządnie ocieplić rolkę ciasta francuskiego. Wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki lub zamrażarki i czekamy aż się ogrzeje. Dopiero potem rozwijamy i ewentualnie delikatnie wałkujemy ciasto.
Kolejna ważna sprawa w przepisie na ciasto francuskie z budyniem, to bardzo dokładne sklejenie brzegów ciastka po połączeniu warstw ciasta i wypełnieniu nadzieniem. Jeśli gdzieś nie skleimy ciasta, rozpadnie się i straci prawidłowy kształt.
Żeby ciasto francuskie z budyniem wyszło idealnie, ważna jest jeszcze jedna kwestia. Budyń musi być bardziej gęsty niż ten, który zrobilibyśmy normalnie – jako deser w miseczce. Z tego powodu dajemy do rozrobienia proszku mniej mleka niż zazwyczaj. Nie pozwalamy także, żeby na budyniu zrobił się kożuch.