Szparagi z szynką parmeńską z piekarnika. Sprawdzony przepis na zdrową przekąskę

Szparagi z szynką parmeńską
Źródło: Shutterstock/stockcreations

Składniki

Szparagi z szynką parmeńską

  • 1 pęczek Zielone szparagi
  • 100 g Szynka parmeńska
  • 1 garść Ser Cheddar
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 garść Szczypiorek
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Sezam
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek. 

  3. 3

    Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą i oderwij twarde końcówki.

  4. 4

    Następnie każdą łodygę owiń plastrem szynki parmeńskiej (można zastąpić inną surową szynką), omijając główki. Przygotowane warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, układając je obok siebie.

  5. 5

    Szparagi skrop oliwą z oliwek, oprósz sezamem oraz przyprawami — czarnym pieprzem mielonym oraz solą.

  6. 6

    Wierzch naczynia ze szparagami z szynką parmeńską pokryj folią i zaraz potem włóż do nagrzanego piekarnika. W ten sposób piecz przekąskę przez 25 minut. 

  7. 7

    W międzyczasie zetrzyj cheddar i posiekaj szczypiorek.

  8. 8

    Po 25 minutach pieczenia zdejmij folię z naczynia żaroodpornego i kontynuuj obróbkę przez ostanie 5 minut.

  9. 9

    Jeszcze ciepłe szparagi z szynką parmeńską oprósz tartym cheddarem. Wyłóż smakołyk na talerze i udekoruj danie drobno posiekanym szczypiorkiem. Szparagi najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też