Zupa śliwkowa, która przegoni monotonię z twojego jadłospisu. Potrzebujesz tylko kilku składników

Zupa śliwkowa
Źródło: Shutterstock/Tomo Jesenicnik

Składniki

Zupa śliwkowa

  • 1 litr Woda
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 10 g Cukier
  • 300 g śliwki suszone kalifornijskie
  • 1 sztuka Kora cynamonu
  • 180 g Makaron durum
  • Goździki

Przygotowanie

  1. 1

    Suszone śliwki umieść w większym garnku. Następnie zalej owoce wodą, dodaj cukier oraz przyprawy: cynamon i goździki. Podane składniki gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut.

  2. 2

    Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj sól, a gdy się zagotuje, dodaj makaron durum i ugotuj go, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, żeby był al dente.

  3. 3

    Po 30 minutach gotowania z garnka wyłów cynamon oraz goździki. Suszone śliwki również wyciągnij z wywaru i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie ponownie umieść owoce w garnku i kontynuuj gotowanie zupy śliwkowej przez kolejne 5 minut.

  4. 4

    Do kubka odlej chochelką pół kubka wywaru, po czym dodaj do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Zaraz potem wlej mieszankę do zupy śliwkowej i dokładnie wymieszaj całość. Po ponownym zagotowaniu zupa jest gotowa do serwowania. Podawaj ją z odcedzonym makaronem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też