Zupa śliwkowa, która przegoni monotonię z twojego jadłospisu. Potrzebujesz tylko kilku składników
Przepadasz za owocowymi specjałami? W takim razie przepis na zupę śliwkową idealnie wpisze się w twój gust! Ten tradycyjny przepis z zeszytu babci nie ma sobie równych. Kiedy czujesz, że domowe menu zaczyna stawać się monotonne i nudne, koniecznie wykonaj tę nietuzinkową recepturę. Gwarantujemy — na pewno się nie zawiedziesz!
Składniki
Zupa śliwkowa
- 1 litr Woda
- 1 łyżka Mąka ziemniaczana
- 10 g Cukier
- 300 g śliwki suszone kalifornijskie
- 1 sztuka Kora cynamonu
- 180 g Makaron durum
- Goździki
Przygotowanie
- 1
Suszone śliwki umieść w większym garnku. Następnie zalej owoce wodą, dodaj cukier oraz przyprawy: cynamon i goździki. Podane składniki gotuj na średnim ogniu przez ok. 30 minut.
- 2
Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj sól, a gdy się zagotuje, dodaj makaron durum i ugotuj go, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, żeby był al dente.
- 3
Po 30 minutach gotowania z garnka wyłów cynamon oraz goździki. Suszone śliwki również wyciągnij z wywaru i pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie ponownie umieść owoce w garnku i kontynuuj gotowanie zupy śliwkowej przez kolejne 5 minut.
- 4
Do kubka odlej chochelką pół kubka wywaru, po czym dodaj do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Zaraz potem wlej mieszankę do zupy śliwkowej i dokładnie wymieszaj całość. Po ponownym zagotowaniu zupa jest gotowa do serwowania. Podawaj ją z odcedzonym makaronem.
Zobacz także:
Masz już dość tradycyjnych zup? Wydaje ci się, że do twojej kuchni zaczyna wkradać się rutyna i monotonia? Mamy na to sposób! Wypróbuj sprawdzony przepis na zupę śliwkową. Wbrew pozorom, specjał możesz wykonać bez względu na porę roku. Głównym składnikiem dania są bowiem suszone owoce, które dostępne są w sklepach przez cały rok.
Owocowe zupy niegdyś były stałym elementem menu nie tylko w restauracjach, ale i domach. Dziś nie królują one tak często, jednak wciąż posiadają sporo zwolenników. Jeśli szukasz sprawdzonej receptury na pyszną zupę z sezonowych darów natury, przepis na zupę śliwkową okaże się strzałem w dziesiątkę. Wszystkie wskazówki, a także propozycje na wzbogacenie podstawowej odsłony dania znajdziesz w poniższym opisie.
Zobacz także: Wyjątkowa zupa jabłkowa, która stanie się Twoim specjałem. Ten przepis podbija internet
Przepis na zupę śliwkową — jak przygotować ten specjał we własnym domu?
Przygotowanie zupy śliwkowej to dziecinnie prosta sprawa. Wystarczy zagotować suszone owoce z dodatkiem korzennych przypraw, tj. goździkami i cynamonem, a po ok. 30 minutach obróbki odcedzić wywar z przypraw, a śliwki pokroić na mniejsze cząstki. Do płynu dodaj ponownie śliwki i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie wystarczy już tylko dodać do garnka mąkę ziemniaczaną rozmąconą w odrobinie wywaru i zupa śliwkowa gotowa do degustacji.
Z jakimi dodatkami podawać zupę śliwkową? Najlepsze propozycje
W proponowanym przepisie sugerujemy, by serwować specjał z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu durum, jednak możliwości jest znacznie więcej. Miłośnicy tej receptury przepadają za urozmaiceniem w postaci groszku ptysiowego. Niektórzy do obiadu dodają nawet wytrawne ciasteczka. Odsłoną, której trzeba koniecznie spróbować, jest zupa śliwkowa z dodatkiem lanych klusek. To pożywne i naprawdę smaczne danie, które przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Jeśli jesteś miłośnikiem kremowych konsystencji, przepis na zupę śliwkową możesz z łatwością przekształcić, przecierając ugotowane owoce przez sito. Można także zblendować całość, co z pewnością przyspieszy szykowanie dania. W takiej odsłonie obiad zasmakuje nawet małym niejadkom.