Czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami — wilgotne, miękkie, po prostu pyszne!

Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Źródło: Shutterstock/Tatiana Vorona

Składniki

Ciasto z suszonymi śliwkami

  • 200 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 2 sztuki Jajko
  • 125 g Masło
  • 150 g Drobny cukier
  • 150 g Suszone śliwki
  • 1 tabliczka Gorzka czekolada 70%
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj formę na ciasto o wymiarach 23 × 26 cm. Wyłóż ją kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka, zalej 250 ml wody i postaw na palniku o średniej mocy. Składniki gotuj przez ok. 3-4 minuty, a następnie dodaj do garnka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wyłącz palnik i odstaw naczynie, żeby mieszanka się wystudziła.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Miękkie masło połącz z cukrem i ucieraj, ustawiając mikser na wysokie obroty. Gdy masa zacznie stawać się puszysta, dodaj do niej jajka (po jednej sztuce) i kontynuuj ubijanie składników. 

  5. 5

    Mąkę pszenną połącz z proszkiem do pieczenia oraz łyżeczką sody oczyszczonej, a następnie przesiej suche składniki do naczynia z masą. Całość wymieszaj.

  6. 6

    Następnie do masy dodaj przestudzone śliwki wraz z zalewą i ponownie wymieszaj całość.

  7. 7

    Tabliczkę gorzkiej czekolady zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do ciasta. 

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też