Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina — tego smaku nie zapomnisz!
Pulled pork to amerykański specjał znany w Polsce pod nazwą „szarpana wieprzowina”. To nic innego jak długo pieczona łopatka wieprzowa, marynowana w specjalnie wyselekcjonowanej mieszance przypraw. Obróbka termiczna w niskiej temperaturze powoduje, że mięso wychodzi kruche i delikatne, a każdy jego kęs rozpływa się w ustach. Pulled pork cenione jest za swoją uniwersalność. Możesz wykorzystać ten specjał do wykonania niezliczonej ilości unikatowych potraw.
Składniki
Pulled pork — szarpana wieprzowina
- 1 łyżka Słodka papryka czerwona
- 1.5 kg Łopatka wieprzowa
- 1 Szczypta Suszony tymianek
- 2 łyżki Sól
- 1 sztuka Papryczka chili
- 1 łyżeczka Cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka Pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka Wędzona papryka
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
Przygotowanie
- 1
Łopatkę wieprzową starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego. Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu.
- 2
W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy, tj. sól, pieprz ziołowy, słodką paprykę, wędzoną paprykę, cynamon mielony, tymianek, cukier trzcinowy oraz suszony czosnek.
- 3
Mięso natrzyj starannie przygotowaną mieszanką przypraw, a następnie wstaw je do lodówki, pozostawiając w chłodzie na kilka godzin.
- 4
Przed pieczeniem wyciągnij łopatkę wieprzową z lodówki, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
- 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 130 st. C.
- 6
Papryczkę chilli umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij z niej gniazdo nasienne.
- 7
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kawałki papryczki chilli, a następnie połóż na niej mięso.
- 8
Łopatkę wieprzową włóż do nagrzanego piekarnika i piecz mięso przez 7 godzin.
- 9
Gdy upłynie wskazany czas wyciągnij pulled pork z kuchenki i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Za pomocą widelców podziel mięso na kawałki i dodawaj do ulubionych potraw.
Zobacz także:
Istnieje wiele powodów, by przygotować domowe pulled pork. Jednym z nich jest niski koszt składników niezbędnych do wykonania tego dania. Możesz cieszyć się smakowitą potrawą, nie nadwyrężając zbytnio domowego budżetu. Pulled pork z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Bez trudu przyrządzisz większą ilość tego rarytasu, co gwarantuje, że żaden ze zgromadzonych gości nie opuści przyjęcia z pustym żołądkiem. Z uwagi na wszechstronne zastosowanie proponowanego specjału mięsnego możesz także zajadać pulled pork przez kilka dni z rzędu, za każdym razem w innej odsłonie — z pewnością domownicy będą zachwyceni i nikt nie odczuje monotonii w jadłospisie.
Zobacz także: Pyszny kurczak w cieście kokosowym, który rozpływa się w ustach. Jedyny taki przepis
Jak podawać pulled pork? Sprawdzone propozycje, które musisz poznać
Jeżeli planujesz wykonać domowe pulled pork, lecz zastanawiasz się, w jaki sposób je podać, zapoznaj się z naszymi przetestowanymi propozycjami. Absolutny klasyk to burger z szarpaną wieprzowiną i surówką colesław. To specjał rodem ze Stanów Zjednoczonych, który cieszy się ogromną popularnością także w Europie. Zaproponowane połączenie jest pierwszą kompozycją, której koniecznie musisz wypróbować.
Inną chętnie przygotowywaną potrawą jest pulled pork zawinięte w pszenną tortillę z dodatkiem kremowego awokado i pikantnej salsy. To przysmak stworzony z myślą o miłośnikach kuchni meksykańskiej, a także osobach, które preferują niecodzienne przepisy. Również osoby dbające o zdrowie i zgrabną sylwetkę mogę cieszyć się smakiem szarpanej wieprzowiny. Wystarczy przygotować kolorową sałatkę z jarmużem, granatem, orzechami włoskimi i dressingiem miodowym. Zapewniamy, że ciężko oprzeć się temu połączeniu.