Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina — tego smaku nie zapomnisz!

Pulled pork
Źródło: Shutterstock/Dar1930

Składniki

Pulled pork — szarpana wieprzowina

  • 1 łyżka Słodka papryka czerwona
  • 1.5 kg Łopatka wieprzowa
  • 1 Szczypta Suszony tymianek
  • 2 łyżki Sól
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 1 łyżeczka Cukier trzcinowy
  • 1 łyżeczka Pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka Wędzona papryka
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Łopatkę wieprzową starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego. Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu.

  2. 2

    W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy, tj. sól, pieprz ziołowy, słodką paprykę, wędzoną paprykę, cynamon mielony, tymianek, cukier trzcinowy oraz suszony czosnek. 

  3. 3

    Mięso natrzyj starannie przygotowaną mieszanką przypraw, a następnie wstaw je do lodówki, pozostawiając w chłodzie na kilka godzin. 

  4. 4

    Przed pieczeniem wyciągnij łopatkę wieprzową z lodówki, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 130 st. C.

  6. 6

    Papryczkę chilli umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij z niej gniazdo nasienne. 

  7. 7

    Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż kawałki papryczki chilli, a następnie połóż na niej mięso. 

  8. 8

    Łopatkę wieprzową włóż do nagrzanego piekarnika i piecz mięso przez 7 godzin.

  9. 9

    Gdy upłynie wskazany czas wyciągnij pulled pork z kuchenki i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Za pomocą widelców podziel mięso na kawałki i dodawaj do ulubionych potraw. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też