Bouillabaisse — francuska zupa rybna
Zupa rybna z południa Francji była pierwotnie daniem ubogich rybaków. Dziś uważana jest za jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni francuskiej. Oto przyspieszona wersja bouillabaisse, którą można przygotować nawet w środku tygodnia, między pracą a innymi obowiązkami, nawet w niecałą godzinę.
Składniki
- 250 ml
- 500 g Małże
- 4 sztuki Krewetki królewskie
- 300 g Filet rybny
- 1 łyżeczka Masło
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżeczka Kminek
- 1 łyżeczka Nasiona kopru włoskiego
- 1 sztuka Papryczka chili
- 1 opakowanie Pomidory w puszce
- 0.5 Sztuka Pomarańcza
- 1 szczypta Szafran
- 1 sztuka Koper włoski
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Masło roztop w garnku, dodaj posiekaną cebulę, plasterki czosnku, świeżo zmiażdżony kminek i nasiona kopru włoskiego. Całość smaż razem, aż cebula stanie się miękka.
- 2
Następnie do garnka dodaj posiekaną papryczkę chili, pomidory z puszki, bulion rybny (jeśli danie będą spożywać jedynie osoby dorosłe, bulion rybny można zastąpić 250 ml białego wina), startą skórkę pomarańczową, świeży sok, wyciśnięty z tej samej pomarańczy oraz szczyptę szafranu.
- 3
Posól i przypraw bazę pomidorową wedle uznania, a następnie przykryj garnek pokrywką i duś składniki na małym ogniu przez ok. 10 minut, aby wydobyć z nich aromat i niezwykły smak.
- 4
Następnie zwiększ płomień, dodaj drobno pokrojony koper włoski i ułóż na nim małże, krewetki i kawałki wybranych filetów rybnych (możesz użyć np. dorsza lub tuńczyka). Przykryj garnek i gotuj przez ok. 4 minuty. Następnie wyłącz palnik i odstaw całość na kolejne 4 minuty.
- 5
Francuską zupę rybną podawaj z ziołami i świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami z masłem.
Wypróbuj także przepis na inne danie francuskie — pyszne ratatouille.
Miłośnicy ryb i owoców morza z pewnością zakochają się w tym daniu. Bouillabaisse to francuski specjał, który przez wiele osób uznawany jest za symbol Prowansji. Wyróżnią ją intensywny smak, mnogość przypraw i wyszukane składniki. Oryginalna receptura zakłada wykorzystanie aż pięciu różnych rodzajów ryb i owoców morza, np. dorsz, łosoś, krewetki, kraby, małże, przegrzebki, langusty, homara, czy nawet mięso z rekina. Całość doskonale podkreśla smak szafranu i kuminu, papryczki chili i kopru.
Historia francuskiej zupy bouillabaisse — od dania dla rybaków, po lokalny przysmak
Początkowo zupa spożywana była przez prostych żeglarzy marsylskich, którzy przyrządzali ją z resztek ryb. Posiłek przygotowywany był już w VII w. p.n.e. Z tego względu, danie przez jakiś czas uchodziło za posiłek utożsamiany z ubogą grupą społeczną, trudniącą się połowem ryb. Sytuacja diametralnie się zmieniła. Obecnie francuska zupa rybna to posiłek, spożywany przez wymagających i nierzadko bardzo wybrednych koneserów ryb i owoców morza. Wszystko to za sprawą dość poważnych zmian w podstawowej recepturze zupy. Zamiast resztek ryb, w skład bouillabaisse wchodzą skorupiaki i ryby morskie, a całość zwieńczona jest aromatycznymi przyprawami, m.in. szafranem.
Danie nie jest proste, nie należy też do najtańszych. Zaopatrzenie się w tak liczne grono przedstawicieli morskich stworzeń może odwieźć niektórych od pomysłu wypróbowania przepisu na bouillabaisse. Końcowy efekt z pewnością Cię zaskoczy. Jeśli przepadasz za rybami i owocami morza przepis na francuską zupę rybną, z pewnością zagości w Twojej kuchni na stałe.