Bouillabaisse — francuska zupa rybna

Bouillabaisse
Źródło: StockFood

Składniki

  • 250 ml
  • 500 g Małże
  • 4 sztuki Krewetki królewskie
  • 300 g Filet rybny
  • 1 łyżeczka Masło
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Kminek
  • 1 łyżeczka Nasiona kopru włoskiego
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 1 opakowanie Pomidory w puszce
  • 0.5 Sztuka Pomarańcza
  • 1 szczypta Szafran
  • 1 sztuka Koper włoski
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Masło roztop w garnku, dodaj posiekaną cebulę, plasterki czosnku, świeżo zmiażdżony kminek i nasiona kopru włoskiego. Całość smaż razem, aż cebula stanie się miękka.

  2. 2

    Następnie do garnka dodaj posiekaną papryczkę chili, pomidory z puszki, bulion rybny (jeśli danie będą spożywać jedynie osoby dorosłe, bulion rybny można zastąpić 250 ml białego wina), startą skórkę pomarańczową, świeży sok, wyciśnięty z tej samej pomarańczy oraz szczyptę szafranu.

  3. 3

    Posól i przypraw bazę pomidorową wedle uznania, a następnie przykryj garnek pokrywką i duś składniki na małym ogniu przez ok. 10 minut, aby wydobyć z nich aromat i niezwykły smak.

  4. 4

    Następnie zwiększ płomień, dodaj drobno pokrojony koper włoski i ułóż na nim małże, krewetki i kawałki wybranych filetów rybnych (możesz użyć np. dorsza lub tuńczyka). Przykryj garnek i gotuj przez ok. 4 minuty. Następnie wyłącz palnik i odstaw całość na kolejne 4 minuty.

  5. 5

    Francuską zupę rybną podawaj z ziołami i świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami z masłem.

     

    Wypróbuj także przepis na inne danie francuskie — pyszne ratatouille.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też