Frittata ziemniaczano-bekonowa

 Frittata ziemniaczano-bekonowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 Jajko
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 70 g Boczek
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 50 g Parmezan starty
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Wędzona papryka

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej olej na żeliwnej patelni. Nie może ona posiadać plastikowych elementów, gdyż frittata będzie na niej pieczona w piekarniku.

  2. 2

    Na rozgrzany olej dodaj pokrojony boczek i smaż go, aż przybierze różowy kolor.

  3. 3

    Następnie na patelnię dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją.

  4. 4

    Obierz ziemniaki ze skórki i pokrój je w cienkie plasterki. Dodaj je na koniec i smaż wszystko razem na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

  6. 6

    W międzyczasie do miski rozbij jajka i połącz je z tartym parmezanem. Do masy jajecznej dodaj odrobinę soli i dopraw, dodając czarny pieprz mielony.

  7. 7

    Ziemniaki i boczek zalej masą jajeczną i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut.

  8. 8

    Gotową frittatę ziemniaczano-bekonową udekoruj posiekaną natką pietruszki, i schłódź bezpośrednio na patelni — wystarczy pozostawić na niej danie przez ok. 10 minut. Po ich upływie pokrój frittatę w trójkąty i serwuj z ulubionymi dodatkami, np. domowym sosem czosnkowym, pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też