Mazurek czekoladowy

 Mazurek czekoladowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 400 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 250 g Masło
  • 150 g Cukier puder
  • 4 Żółtko

Masa czekoladowa

  • 100 g Gorzka czekolada
  • 100 g Śmietana 30%
  • 50 g Cukier puder
  • 50 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Masło połącz z cukrem i miksuj razem do uzyskania kremowej masy. Nie przestając ubijać, do masy dodawaj po jednym żółtku. Następnie do miski wsyp przesianą mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i zacznij ugniatać ciasto. Gdy stanie się zwarte, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.

  2. 2

    Schłodzone ciasto umieść na papierze do pieczenia i rozwałkuj na większy placek. Uformuj z niego prostokąt, przycinając ciasto ostrym nożykiem i przełóż na blachę do pieczenia.

  3. 3

    Odkrojone boki wykorzystaj do zrobienia ozdobnej ramki mazurka. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (tryb góra/dół) przez 25 minut.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W garnku połącz ze sobą kostki czekolady,  słodką śmietanę, cukier puder oraz kawałki masła. Rozpuść składniki, nieustannie mieszając zawartość garnka. Odstaw do ostudzenia.

  5. 5

    Na przestudzonym cieście rozprowadź przygotowaną masę czekoladową. Mazurek czekoladowy udekoruj według autorskiego pomysłu.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też