Mazurek czekoladowy
Kolejna odsłona tradycyjnego ciasta kuchni polskiej. Zobacz, jak zrobić pyszny mazurek czekoladowy.
Składniki
Ciasto
- 400 g Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 250 g Masło
- 150 g Cukier puder
- 4 Żółtko
Masa czekoladowa
- 100 g Gorzka czekolada
- 100 g Śmietana 30%
- 50 g Cukier puder
- 50 g Masło
Przygotowanie
- 1
Masło połącz z cukrem i miksuj razem do uzyskania kremowej masy. Nie przestając ubijać, do masy dodawaj po jednym żółtku. Następnie do miski wsyp przesianą mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i zacznij ugniatać ciasto. Gdy stanie się zwarte, owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.
- 2
Schłodzone ciasto umieść na papierze do pieczenia i rozwałkuj na większy placek. Uformuj z niego prostokąt, przycinając ciasto ostrym nożykiem i przełóż na blachę do pieczenia.
- 3
Odkrojone boki wykorzystaj do zrobienia ozdobnej ramki mazurka. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (tryb góra/dół) przez 25 minut.
REKLAMA - 4
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W garnku połącz ze sobą kostki czekolady, słodką śmietanę, cukier puder oraz kawałki masła. Rozpuść składniki, nieustannie mieszając zawartość garnka. Odstaw do ostudzenia.
- 5
Na przestudzonym cieście rozprowadź przygotowaną masę czekoladową. Mazurek czekoladowy udekoruj według autorskiego pomysłu.