Bulion drobiowy

Bulion drobiowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 sztuka Kurczak
  • 1 sztuka Udko z kurczaka
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Seler
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 5 sztuk Ziele angielskie
  • 5 sztuk Pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużego garnka włóż umyte i dokładnie oczyszczone mięso z kurczaka. Następnie pokrój warzywa na większe kawałki — nie trzeba obierać ich ze skórek. Nie obieraj również cebuli (skórka nada bulionowi drobiowemu pięknego koloru). Wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka wraz z innymi przyprawami. Nie dodawaj soli. Całość zalej zimną wodą, tak, aby wszystkie składniki zostały nią pokryte.

  2. 2

    Doprowadź do wrzenia i gotuj wywar na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Podczas gotowania, co jakiś czas zbieraj tzw. szumowiny, czyli pianę, która wytwarza się na powierzchni bulionu drobiowego. To naturalny proces, świadczący o wydzielaniu się białka mięsa, które ścina się w gorącym wywarze.

  3. 3

    Na koniec ugotowany bulion przecedź przez sitko. Z gotowego wywaru drobiowego, możesz przygotować m.in. pyszny rosół z makaronem lub bulionu z kurczaka jako bazy do sosów bądź polać nim pieczone mięso.

     

    Wypróbuj także przepis na bulion wołowy. Dla wegan i wegetarian polecamy natomiast przepis na bulion warzywny.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też