Bulion drobiowy
Intensywny, złocisty rosół jako baza do setek zup i sosów. Przepis na bulion drobiowy to absolutna podstawa, którą powinna opanować każdy kucharz. Dzięki niemu przygotować można niejedno danie — rozpoczynając na pysznym, rozgrzewającym rosole, kończąc na risotto czy galaretach mięsnych. Zobacz, jak przygotować podstawowy bulion drobiowy.
Składniki
- 1 sztuka Kurczak
- 1 sztuka Udko z kurczaka
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Seler
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Liście laurowe
- 5 sztuk Ziele angielskie
- 5 sztuk Pieprz czarny ziarnisty
Przygotowanie
- 1
Do dużego garnka włóż umyte i dokładnie oczyszczone mięso z kurczaka. Następnie pokrój warzywa na większe kawałki — nie trzeba obierać ich ze skórek. Nie obieraj również cebuli (skórka nada bulionowi drobiowemu pięknego koloru). Wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka wraz z innymi przyprawami. Nie dodawaj soli. Całość zalej zimną wodą, tak, aby wszystkie składniki zostały nią pokryte.
- 2
Doprowadź do wrzenia i gotuj wywar na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Podczas gotowania, co jakiś czas zbieraj tzw. szumowiny, czyli pianę, która wytwarza się na powierzchni bulionu drobiowego. To naturalny proces, świadczący o wydzielaniu się białka mięsa, które ścina się w gorącym wywarze.
- 3
Na koniec ugotowany bulion przecedź przez sitko. Z gotowego wywaru drobiowego, możesz przygotować m.in. pyszny rosół z makaronem lub bulionu z kurczaka jako bazy do sosów bądź polać nim pieczone mięso.
Wypróbuj także przepis na bulion wołowy. Dla wegan i wegetarian polecamy natomiast przepis na bulion warzywny.
Bulion drobiowy to znana i lubiana pozycja kulinarna, która często gości na talerzach w polskich domach. Cenimy go za uniwersalność, wyjątkowy smak i wiele możliwości na późniejsze wykorzystanie wywaru. Chociaż przygotowanie drobiowego bulionu wymaga nakładu czasu, jego smak z pewnością odpłaci wszelkie starania i poświecenia.
Kiedy warto przygotować bulion drobiowy?
Wielu z nas bulion drobiowy przygotowuje w każdą niedzielę, by na stole, mógł pojawić się pyszny, związany z polską tradycją rosół z makaronem. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie wywaru z kurczaka. Wywar jest idealną bazą do przygotowania innych zup, ale wzbogaci również smak sosów i mięsnych dań.
Dla kogo sprawdzi się bulion drobiowy?
Warto go przygotować, gdy któregoś z domowników dopadnie sezonowe przeziębienie lub grypa. Gorący rosół z makaronem, przyrządzony na bazie podstawowego bulionu drobiowego rozgrzeje chorego, dostarczy mu cennych witamin i wartości odżywczych, a także pozwoli się wypocić i przezwyciężyć wysoką temperaturę. Do receptury warto wówczas dodać natkę zielonej pietruszki, która wzbogaci wywar dodatkową dawkę witaminy C.
Bulion drobiowy dobrze wypada również w walce z problemami żołądkowymi. Jego smak i działanie z pewnością docenią osoby zmagające się ze zgagą czy refluksem. Glicyna zawarta w drobiowym rosole wspomaga pracę wątroby, przez co nierzadko bulion z kurczaka przygotowywany jest na drugi dzień, tuż po intensywnym świętowaniu i spożyciu zbyt dużych ilości alkoholu — wiele osób uważa, że pomaga pozbyć się tzw. kaca.
Poza wymienionymi przykładami bulion drobiowy zasmakuje również dzieciom. Można wzbogacić go o gotowany makaron, ryż, lane ciasto czy kaszkę mannę.