Tosty francuskie na słono

Tosty z twarożkiem na słono
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 8 kromek Chleb
  • 150 g Twaróg półtłusty
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 łyżka Koperek
  • 2 Jajko
  • 2 łyżki Mleko
  • 1 szczypta Pieprz
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Obierz cebulę, pokrój ją na drobne kawałki i smaż na odrobinie oleju rzepakowego. Kiedy cebulka nabierze złotego koloru, na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż jeszcze minutę.

  3. 3

    W misce połącz ze sobą twaróg, posiekany koperek, odrobinę pieprzu i jajka. Składniki zblenduj na jednolitą masę, po czym dodaj do nich usmażony czosnek z cebulą.

  4. 4

    Kromki chleba zanurzaj w przygotowanej masie. Następnie rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez kwadrans.

  5. 5

    Po 15 minutach pieczenia tosty francuskie na słono powinny się już ładnie zarumienić. Możesz serwować je np. z odrobiną startej mozzarelli, którą należy posypać wierzch tostów niedługo przed wyciągnięciem ich z piekarnika.

  6. 6

    Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 9. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też