Tosty francuskie na słono
Tosty francuskie na słono to szybki sposób na pyszne, sycące śniadanie. Można przyrządzać je na wiele różnych sposobów, dlatego nigdy się nie znudzą. Poniżej jedna z możliwości, która nadaje się również dla małych dzieci.
Składniki
- 8 kromek Chleb
- 150 g Twaróg półtłusty
- 0.5 Sztuka Cebula
- 1 ząbek Czosnek
- 1 łyżka Koperek
- 2 Jajko
- 2 łyżki Mleko
- 1 szczypta Pieprz
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
- 2
Obierz cebulę, pokrój ją na drobne kawałki i smaż na odrobinie oleju rzepakowego. Kiedy cebulka nabierze złotego koloru, na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż jeszcze minutę.
- 3
W misce połącz ze sobą twaróg, posiekany koperek, odrobinę pieprzu i jajka. Składniki zblenduj na jednolitą masę, po czym dodaj do nich usmażony czosnek z cebulą.
REKLAMA - 4
Kromki chleba zanurzaj w przygotowanej masie. Następnie rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez kwadrans.
- 5
Po 15 minutach pieczenia tosty francuskie na słono powinny się już ładnie zarumienić. Możesz serwować je np. z odrobiną startej mozzarelli, którą należy posypać wierzch tostów niedługo przed wyciągnięciem ich z piekarnika.
- 6
Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 9. miesiąca życia.
Zobacz także: