Słodziutkie rogaliki z serem, które zawsze się udają. Zrobisz je z 3 składników

Rogaliki z serem
Źródło: GettyImages

Składniki

Rogaliki z serem

  • 200 g Masło
  • 200 g Ser z kubełka
  • 200 g Mąka pszenna

Dodatkowo

  • Marmolada

Przygotowanie

  1. 1

    Masło pokrój na mniejsze kawałki. 

  2. 2

    W misce umieść ser z kubełka, mąkę pszenną oraz masło. Składniki wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką haka. Powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny. Nie martw się, jeżeli masa będzie bardzo lepka — taka właśnie ma być.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i podziel je na 2 identyczne części.

  5. 5

    Stolnicę lub dużą deskę posyp mąką pszenną, następnie umieść na niej porcję ciasta serowego i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Uformuj z ciasta koło o średnicy ok. 32 cm. Aby otrzymać idealnie okrągły kształt, przyłóż do niego salaterkę o pożądanych wymiarach i obetnij wystające ciasto za pomocą noża.

  6. 6

    Ciasto serowe potnij na 8 trójkątów równej wielkości. Na każdym z kawałków rozprowadź niewielką ilość wybranego nadzienia, po czym zawiń ciasto na kształt rogalika, rozpoczynając zwijanie od szerszego końca. 

  7. 7

    Przygotowane rogaliki z serem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić pomiędzy nimi odstępy, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.

  8. 8

    Rogaliki z serem umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 25 minut. Następnie wyciągnij deser z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  9. 9

    Opisane powyżej czynności powtórz także z drugą porcją ciasta.

  10. 10

    Gotowe rogaliki z serem przed podaniem polecamy polać porcją samodzielnie przygotowanego lukru lub tradycyjnie oprószyć cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też