Słodziutkie rogaliki z serem, które zawsze się udają. Zrobisz je z 3 składników
Rogaliki z serem to znakomite, 3-składnikowe ciasteczka, które można przyrządzić w mgnieniu oka. Aby wykonać ten znakomity deser, wystarczy jedynie masło, mąka oraz twaróg. Wypiek warto ponadto urozmaicić swoją ulubioną konfiturą, aby wzbogacić smak tych pysznych łakoci. Rogaliki z serem to niezwykle prosty deser, jednak z pewnością sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających miłośników słodkości.
Składniki
Rogaliki z serem
- 200 g Masło
- 200 g Ser z kubełka
- 200 g Mąka pszenna
Dodatkowo
- Marmolada
Przygotowanie
- 1
Masło pokrój na mniejsze kawałki.
- 2
W misce umieść ser z kubełka, mąkę pszenną oraz masło. Składniki wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką haka. Powstałe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny. Nie martw się, jeżeli masa będzie bardzo lepka — taka właśnie ma być.
- 3
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 4
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i podziel je na 2 identyczne części.
- 5
Stolnicę lub dużą deskę posyp mąką pszenną, następnie umieść na niej porcję ciasta serowego i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Uformuj z ciasta koło o średnicy ok. 32 cm. Aby otrzymać idealnie okrągły kształt, przyłóż do niego salaterkę o pożądanych wymiarach i obetnij wystające ciasto za pomocą noża.
- 6
Ciasto serowe potnij na 8 trójkątów równej wielkości. Na każdym z kawałków rozprowadź niewielką ilość wybranego nadzienia, po czym zawiń ciasto na kształt rogalika, rozpoczynając zwijanie od szerszego końca.
- 7
Przygotowane rogaliki z serem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić pomiędzy nimi odstępy, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.
- 8
Rogaliki z serem umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez 25 minut. Następnie wyciągnij deser z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.
- 9
Opisane powyżej czynności powtórz także z drugą porcją ciasta.
- 10
Gotowe rogaliki z serem przed podaniem polecamy polać porcją samodzielnie przygotowanego lukru lub tradycyjnie oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
Rogaliki z serem to łakoć dziecinnie prosty w przygotowaniu. Do ich przygotowania nie są wymagane żadne specjalistyczne sprzęty kuchenne ani trudnodostępne komponenty. Dzięki wskazówkom podanym w naszej recepturze, rogaliki z serem będą wyglądały niczym deser sporządzony w najlepszej cukierni. Koniecznie wypróbuj ten znakomity przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników oraz zgromadzonych gości.
Zobacz także: Rogaliki krucho drożdżowe — bajeczny deser z przepisu babci
Rogaliki z serem — na jaką okazję?
Pyszne rogaliki z serem uświetnią niejedną okazję. Polecamy przygotować je w sobotnie popołudnie, angażując w prace najmłodszych domowników. Gotowy smakołyk jest świetnym dodatkiem do kawy, herbaty czy nawet szklanki mleka. Przepis na rogaliki z serem sprawdzi się ponadto na okoliczności, takie jak przyjęcia urodzinowe i imieniny. Wiemy jednak, że każda okazja jest dobra, by upiec domowe rogaliki wypełnione serem. Te 3-składnikowe ciastka są prawdziwym rarytasem.
Czym nadziać rogaliki z serem? Propozycje na udoskonalenie przepisu
Rogaliki z serem można przyrządzić bez dodatkowego nadzienia lub napełnić je lubianym kremem czy konfiturą. Rekomendujemy, by stosować do tego celu wyłącznie gęste produkty, które nie wypłyną z ciasteczek w trakcie obróbki termicznej. Rogaliki z serem smakują znakomicie wypełnione marmoladą różaną. Jest to klasyczny dodatek, który nigdy nie zawodzi. Miłośnikom czekolady polecamy posmarować ciasteczka kremem typu Nutella. To fantastyczna propozycja podania, która spotka się z uznaniem każdego łasucha. Deser ten będzie również rewelacyjnie smakował z masą kajmakową czy masłem orzechowym.
Warto także pamiętać o odpowiedniej dekoracji deseru. Rogaliki z serem można przyozdobić zarówno porcją lukru, jak i oprószyć subtelnie cukrem pudrem.