Kotlet pożarski jak u babci. Tym przepisem zachwycisz swoich bliskich
Kotlet pożarski to przysmak przyrządzony na bazie drobno posiekanego mięsa drobiowego. Potrawa ta wywodzi się z kuchni rosyjskiej, a jej tradycja sięga XIX wieku. Niedługo później kotlet pożarski pojawił się w warszawskich restauracjach i cieszy się ogromną popularnością aż do czasów współczesnych. Koniecznie wypróbuj recepturę na ten wyjątkowy specjał mięsny i zachwyć domowników fantastycznym posiłkiem.
Składniki
Kotlet pożarski
- 1 sztuka Jajko
- 0.5 Szklanka Mleko
- 120 g Bułka tarta
- 500 g Pierś z kurczaka
- 1 sztuka Bułka pszenna
- 1 garść Natka pietruszki
- 4 łyżki Masło klarowane
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 0.5 Łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz i oczyść z pozostałych żyłek oraz chrząstek. Mięso bardzo drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- 2
Kajzerkę umieść w miseczce, a następnie wlej mleko i pozostaw bułkę do namoczenia.
- 3
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i bardzo drobno posiekaj.
- 4
Gdy bułka wsiąknie całe mleko, starannie odciśnij ją z nadmiaru płynu.
- 5
W dużej misce umieść kajzerkę, rozdrobnione mięso z kurczaka, jajko, sól, czarny pieprz mielony oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- 6
Za pomocą łyżki stołowej nabieraj porcje masy mięsnej i formuj z niej równiej wielkości kotlety. Każdy pulpecik obtocz starannie w bułce tartej. Możesz także wykorzystać panierkę panko, która charakteryzuje się mniejszym stopniem rozdrobnienia.
- 7
Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Gdy osiągnie ono pożądaną temperaturę, zacznij smażyć kotlety pożarskie do chwili zarumienienia każdej ze stron.
Kotlet pożarski smakuje znakomicie podany z gotowanymi ziemniakami oraz buraczkami.
Zobacz także:
Mimo że kotlet pożarski jest obecny w kuchni polskiej od dekad, wszystkie niezbędne składniki można z łatwością zakupić w niemal każdym dyskoncie. Przysmak ten przygotowuje się w mgnieniu oka, bez konieczności korzystania ze specjalistycznych sprzętów kuchennych. Dzięki temu z recepturą poradzi sobie każdy, nawet student, który dopiero zaopatruje swoją kuchnię w niezbędne akcesoria. Ten pyszny i odżywczy posiłek, z pewnością będzie stanowić znakomite urozmaicenie domowego menu.
Jeżeli jeszcze zastanawiasz się, czy proponowany przez nas przepis jest wart zainteresowania, ręczymy, że kotlety pożarskie można zestawiać z wieloma dodatkami, komponując idealne danie, dopasowane do własnego gustu kulinarnego.
Zobacz także: Kotlety siekane z kurczaka — poznaj delikatną odsłonę kotlecików drobiowych
Kotlet pożarski — z czym podawać danie? Najlepsze dodatki
Kotlet pożarski można swobodnie zestawiać z wieloma różnorodnymi dodatkami, w zależności od osobistych preferencji smakowych. Tradycyjnie danie to serwuje się w towarzystwie buraczków oraz gotowanych ziemniaków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać bardziej innowacyjne dodatki. Kotlet pożarski rekomendujemy zestawić z odświeżającą sałatką polaną sosem musztardowo-miodowym. To lekki dodatek, który sprawi, że potrawa stanie się jednocześnie sycąca i naprawdę odżywcza. Kotlet pożarski pasuje również doskonale do klusek śląskich oraz surówki z białej kapusty. To klasyczne połączenie, które nigdy nie zawodzi. W takiej formie bardzo często serwowane jest przez babcie i starsze mamy, które podczas rodzinnego obiadu pragną zrzeszyć rodzinę przy jednym stole.
Kotlet pożarski można również wykorzystać jako składnik do domowych burgerów. Wystarczy dodać sos majonezowy, sałatę, pikle oraz pomidory i smakowity, a co ważne zdrowy fast food, przygotować można w godzinę zegarową. W takim przypadku warto także pokusić się o dodatek lubianego sera, czy konfitury z czerwonej cebuli.