Kotlet pożarski jak u babci. Tym przepisem zachwycisz swoich bliskich

Kotlet pożarski
Źródło: GettyImages

Składniki

Kotlet pożarski

  • 1 sztuka Jajko
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 120 g Bułka tarta
  • 500 g Pierś z kurczaka
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 4 łyżki Masło klarowane
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz i oczyść z pozostałych żyłek oraz chrząstek. Mięso bardzo drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. 

  2. 2

    Kajzerkę umieść w miseczce, a następnie wlej mleko i pozostaw bułkę do namoczenia.

  3. 3

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i bardzo drobno posiekaj.

  4. 4

    Gdy bułka wsiąknie całe mleko, starannie odciśnij ją z nadmiaru płynu.

  5. 5

    W dużej misce umieść kajzerkę, rozdrobnione mięso z kurczaka, jajko, sól, czarny pieprz mielony oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 

  6. 6

    Za pomocą łyżki stołowej nabieraj porcje masy mięsnej i formuj z niej równiej wielkości kotlety. Każdy pulpecik obtocz starannie w bułce tartej. Możesz także wykorzystać panierkę panko, która charakteryzuje się mniejszym stopniem rozdrobnienia.

  7. 7

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Gdy osiągnie ono pożądaną temperaturę, zacznij smażyć kotlety pożarskie do chwili zarumienienia każdej ze stron. 

     

    Kotlet pożarski smakuje znakomicie podany z gotowanymi ziemniakami oraz buraczkami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też