Pieczone bataty – pyszna alternatywa dla frytek z ziemniaków

Pieczone bataty
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na pieczone bataty

  • 800 g Bataty
  • 1 łyżka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Rozmaryn
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżka Oliwki
  • 1 szczypta Suszone chili

Przygotowanie

  1. 1

    Bataty mają dość twardą skórę i nie da się ich obrać obieraczką do ziemniaków. Zazwyczaj nie pozbawia się batatów skórki (nawet do gotowania), myjąc je jednak bardzo dokładnie przez pieczeniem. Można je więc obrać, lub jedynie dokładnie wyszorować. Tniemy czyste bataty na plastry, na podłużne frytki lub na małe cząstki „łódeczki”.

  2. 2

    Pocięte bataty wkładamy do miski i dodajemy przyprawy, zioła (świeże lub suszone), chili i oliwę. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy równomiernie okleiły bataty ze wszystkich stron.

  3. 3

    Układamy bataty na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 25 minut, sprawdzając, czy z którejś ze stron nie  przypiekają się za bardzo. W trakcie pieczenia można przekładać bataty, żeby równomiernie się zarumieniły.

  4. 4

    Gotowanie danie możemy serwować solo z sosami (w koszyczku wyłożonym papierem do pieczenia)  lub jako dodatek do dań.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też