Rozkoszne naleśniki z pieczarkami — musisz ich skosztować!
Naleśniki z pieczarkami i serem żółtym to bardzo prosty oraz pożywny przepis. Najlepiej smakują zapieczone w piekarniku z dodatkiem wyśmienitego sosu pomidorowego. Jest to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Zapiekane naleśniki z pieczarkami wyglądają niezwykle efektownie, dzięki czemu chętnie sięgają po nie najmłodsi domownicy, ale dorośli również nie są w stanie się im oprzeć. Jest to receptura, której warto spróbować.
Składniki
Naleśniki z pieczarkami
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 szklanki Mleko
- 3 Jajko
- 8 łyżek Olej rzepakowy
- 500 g Pieczarki
- 1 łyżka Sól
- 100 g Śmietanka 30%
- 2 sztuki Pomidory malinowe
- 130 g Cebula
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 200 g Ser żółty
- 1 garść Liście bazylii
Przygotowanie
- 1
Mąkę pszenną, mleko, jajka, szczyptę soli i 2 łyżki oleju rzepakowego zblenduj na gładką masę. Na dobrze nagrzaną patelnię do naleśników wylej ze pomocą chochli porcję ciasta i rozprowadź ją tak, aby pokryła jej całą powierzchnię. Po ok. 60 sekundach przewróć naleśnik na drugą stronę, a następnie — po 30 sekundach — ściągnij placek z patelni i przełóż na talerz. Powtarzaj powyższe czynności do momentu wykorzystania całego ciasta.
- 2
Aby przygotować farsz do naleśników z pieczarkami, umyj dokładnie grzyby i pokrój je w cienkie plasterki. Następnie obierz z łupin cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj poszatkowaną cebulę, a gdy po ok. 5-7 minutach się zarumieni, dodaj także pieczarki. Całość smaż przez 10 minut, do momentu gdy woda całkowicie odparuje. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser żółty. Gotowy farsz dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym oraz słodką papryką mieloną, po czym wymieszaj całość ze startym serem i odstaw go na bok.
- 3
Każdy naleśnik wypełnij farszem i zwiń w rulon. Gotowe sztuki układaj w nasmarowanym olejem rzepakowym naczyniu żaroodpornym.
- 4
Ułożone w naczyniu naleśniki z pieczarkami polej śmietanką, a na wierzchu ułóż pokrojone w drobną kosteczkę pomidory. Tak przygotowane naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 10 minut. Gotowe naleśniki z pieczarkami podawaj z liśćmi świeżej bazylii.
Zobacz także:
Naleśniki z pieczarkami to przepis, który można przygotować zarówno zimą, jak i latem. Dzieje się to za sprawą ogólnodostępnych składników, w które bez komplikacji można zaopatrzyć się o każdej porze roku, w niemal wszystkich sklepach.
Zapiekane naleśniki z pieczarkami to danie doskonałe do dzielenia się z najbliższymi. Łatwa możliwość podziału i doskonała prezencja przekąski sprawiają, że to smakowite danie idealnie sprawdzi się także na spotkania w gronie przyjaciół.
Zobacz także: Naleśniki ze szpinakiem — pyszne i zdrowe
Z czym podawać naleśniki z pieczarkami?
Istnieje wiele możliwości na serwowanie naleśników z pieczarkami. Pierwsza z nich polega na podaniu napełnionych farszem rulonów bez dodatkowego zapiekania. W takim przypadku warto przygotować do nich sos czosnkowy, który nada daniu wyrazistości. Kolejną opcją na urozmaicenie klasycznego podania tej przekąski jest kilkuminutowe podsmażenie nafaszerowanych naleśników na niewielkiej ilości masła, do momentu nabrania chrupkości.
Naleśniki z pieczarkami smakują ponadto doskonale po zapieczeniu w piekarniku. Sos pomidorowy nie jest jednak jedynym polecanym dodatkiem — wyśmienicie smakować będzie także sos beszamelowy. Osoby, które nie obawiają się dodatkowych kalorii, przed umieszczeniem przekąski w piekarniku mogą ją również posypać dodatkową porcją sera.