Rozkoszne naleśniki z pieczarkami — musisz ich skosztować!

Naleśniki z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Naleśniki z pieczarkami

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 szklanki Mleko
  • 3 Jajko
  • 8 łyżek Olej rzepakowy
  • 500 g Pieczarki
  • 1 łyżka Sól
  • 100 g Śmietanka 30%
  • 2 sztuki Pomidory malinowe
  • 130 g Cebula
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 200 g Ser żółty
  • 1 garść Liście bazylii

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną, mleko, jajka, szczyptę soli i 2 łyżki oleju rzepakowego zblenduj na gładką masę. Na dobrze nagrzaną patelnię do naleśników wylej ze pomocą chochli porcję ciasta i rozprowadź ją tak, aby pokryła jej całą powierzchnię. Po ok. 60 sekundach przewróć naleśnik na drugą stronę, a następnie — po 30 sekundach — ściągnij placek z patelni i przełóż na talerz. Powtarzaj powyższe czynności do momentu wykorzystania całego ciasta.

  2. 2

    Aby przygotować farsz do naleśników z pieczarkami, umyj dokładnie grzyby i pokrój je w cienkie plasterki. Następnie obierz z łupin cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj poszatkowaną cebulę, a gdy po ok. 5-7 minutach się zarumieni, dodaj także pieczarki. Całość smaż przez 10 minut, do momentu gdy woda całkowicie odparuje. W międzyczasie  na tarce o grubych oczkach zetrzyj  ser żółty. Gotowy farsz dopraw solą, czarnym pieprzem mielonym oraz słodką papryką mieloną, po czym wymieszaj całość ze startym serem i odstaw go na bok.

  3. 3

    Każdy naleśnik wypełnij farszem i zwiń w rulon. Gotowe sztuki układaj w nasmarowanym olejem rzepakowym naczyniu żaroodpornym.

  4. 4

    Ułożone w naczyniu naleśniki z pieczarkami polej śmietanką, a na wierzchu ułóż pokrojone w drobną kosteczkę pomidory. Tak przygotowane naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 10 minut. Gotowe naleśniki z pieczarkami podawaj z liśćmi świeżej bazylii. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też