Pikantne krewetki w sosie pomidorowym — jedyne w swoim rodzaju

Krewetki w sosie pomidorowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Krewetki w sosie pomidorowym

  • 600 g Pomidory w puszce
  • 8 g Czerwona papryczka chilli
  • 36 g Czosnek
  • 680 g Krewetki
  • 30 g Szalotka
  • 70 ml Olej rzepakowy
  • 190 g Śmietana 18%

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj patelnię i wlej na nią olej rzepakowy. Kiedy tłuszcz odpowiednio się nagrzeje, wrzuć na patelnię krewetki i smaż je przez kilka minut, mieszając owoce morza, aby równomiernie się upiekły.

  2. 2

    Po kilku minutach dopraw krewetki czarnym pieprzem mielonym oraz solą, po czym wyłącz planik, a zawartość patelni przełóż na talerz.  

  3. 3

    Cebulę szalotkę, czosnek oraz pikantną papryczkę chili  posiekaj na małe kawałki.

  4. 4

    Na używanej poprzednio patelni rozgrzej olej. Smaż na nim pokrojone składniki. Kiedy cebula, czosnek oraz papryczka wyraźnie się zarumienią, na patelnię dodaj pomidory z puszki i starannie wymieszaj całość. Po chwili dodaj również śmietanę 18% i kontynuuj gotowanie, aż do osiągnięcia wrzenia. 

  5. 5

    Całość dopraw do smaku mielonym tymiankiem, oregano, solą i czarnym pieprzem mielonym. 

  6. 6

    Po 10 minutach gotowania sosu pomidorowego wrzuć do niego podsmażone krewetki. Danie starannie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Krewetki w sosie pomidorowym polecamy serwować na ciepło, z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.  

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też