Pikantne krewetki w sosie pomidorowym — jedyne w swoim rodzaju
Krewetki w sosie pomidorowym to rewelacyjny przepis na pikantny przysmak, który zachwyci Twoich bliskich. Smakołyk prezentuje się wybornie, a zapach, który unosi się w domu, zwabi do kuchni nawet najbardziej wybrednego smakosza. Przepis na krewetki w sosie nie jest trudny. Zachęcający jest ponadto czas przygotowania — to efektowne danie możesz wykonać w zaledwie 40 minut.
Składniki
Krewetki w sosie pomidorowym
- 600 g Pomidory w puszce
- 8 g Czerwona papryczka chilli
- 36 g Czosnek
- 680 g Krewetki
- 30 g Szalotka
- 70 ml Olej rzepakowy
- 190 g Śmietana 18%
Przygotowanie
- 1
Przygotuj patelnię i wlej na nią olej rzepakowy. Kiedy tłuszcz odpowiednio się nagrzeje, wrzuć na patelnię krewetki i smaż je przez kilka minut, mieszając owoce morza, aby równomiernie się upiekły.
- 2
Po kilku minutach dopraw krewetki czarnym pieprzem mielonym oraz solą, po czym wyłącz planik, a zawartość patelni przełóż na talerz.
- 3
Cebulę szalotkę, czosnek oraz pikantną papryczkę chili posiekaj na małe kawałki.
- 4
Na używanej poprzednio patelni rozgrzej olej. Smaż na nim pokrojone składniki. Kiedy cebula, czosnek oraz papryczka wyraźnie się zarumienią, na patelnię dodaj pomidory z puszki i starannie wymieszaj całość. Po chwili dodaj również śmietanę 18% i kontynuuj gotowanie, aż do osiągnięcia wrzenia.
- 5
Całość dopraw do smaku mielonym tymiankiem, oregano, solą i czarnym pieprzem mielonym.
- 6
Po 10 minutach gotowania sosu pomidorowego wrzuć do niego podsmażone krewetki. Danie starannie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut. Krewetki w sosie pomidorowym polecamy serwować na ciepło, z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Zobacz także:
Poszukiwania aromatycznego, wyrazistego i efektownie prezentującego się na stole przysmaku nierzadko zajmuje nam sporo czasu. Wielu pasjonatów gotowania głowi się, w jaki sposób można urozmaicić domowe menu, by każdego dnia dania raczyły domowników nowymi smakami, pochodzącymi z różnych stron świata. Na szczęście ciekawych przepisów nie brakuje, a w serwisie Smak.pl znajdziesz ich naprawdę wiele. Jedną z atrakcyjnych receptur, która nie powinna umknąć Twojej uwadze, jest prosty przepis na krewetki w sosie. Apetyczne kawałki krewetek zanurzone w pikantnym sosie pomidorowym, pełnym przypraw i wyrazistych składników, z pewnością zasmakuje każdej osobie fascynującej się poznawaniem nowych kuchni.
Zobacz także: Rozpływające się w ustach krewetki w cieście, które zwalą Cię z nóg
Krewetki w sosie pomidorowym — z czym podawać przysmak?
Wyraziste w smaku krewetki w sosie pomidorowym mogą stanowić oryginalną przekąskę, podaną na stół na dużym talerzu. Wówczas polecamy zestawić ją z kromkami chrupiącego pieczywa, którego dodatkowo można moczyć w aromatycznym sosie pomidorowym. Dodatkiem, który podkreśla smak dania, jest zielona pietruszka, dlatego warto ją uwzględnić, wykonując poniższy przepis. Po umyciu zieleniny wystarczy ją osuszyć i drobno posiekać, a wierzch krewetek w sosie oprószyć pokrojoną natką.
Przepis ten może stać się ponadto częścią sycącego i pożywnego dania. Jak zatem wykorzystać krewetki w sosie pomidorowym? Przygotowany przysmak polecamy połączyć z ugotowanym makaronem, serwując swoim bliskim w charakterze dania głównego. Zastosowana pasta może być dowolna — sam zdecyduj, na jaki rodzaj makaronu masz ochotę tym razem. Do krewetek w sosie pomidorowym fantastycznie sprawdzi się makaron fettuccine, pappardelle, spaghetti czy tagliatelle, jednak każda inna pasta spisze się równie dobrze. W tej sytuacji wybór makaronu jest jedynie kwestią estetyczną. Serwując makaron w sosie pomidorowym podczas oficjalnego obiadu czy eleganckiej uroczystości, zastosowany do krewetek makaron będzie miał większe znaczenie. Wówczas rekomendujemy zdecydować się na jeden z wymienionych wcześniej rodzajów włoskiej pasty.