Tortilla z kurczakiem doskonała pod każdym względem

Tortilla z kurczaka
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na marynatę do tortilli

  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka
  • 0.5 Łyżeczka Czosnek granulowany
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

Składniki na tortillę z kurczakiem

  • 500 g Filet z kurczaka
  • 6 sztuk Placki tortilli
  • 6 liści Sałata lodowa
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1 sztuka Ogórek zielony
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona

Składniki na sos czosnkowy

  • 4 łyżki Majonez
  • 4 łyżki Śmietana kwaśna
  • 4 ząbki Czosnek
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 Szczypta Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na tortillę z kurczakiem zaczynamy od przygotowania mięsa. Oczyszczamy filety z piersi kurczaka z niepotrzebnych elementów. Filety kroimy na długie i cienkie kawałki – mniej więcej tej samej długości i szerokości. Zbliżone rozmiary pozwolą mięsu równocześnie i równomiernie się dosmażyć.

  2. 2

    Pocięte na kawałki mięso wkładamy do naczynia, w którym będzie się namaczać w marynacie.

  3. 3

    Do miski dodajemy sos sojowy, a także oliwę, i przyprawy: czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę. Wszystkie je dokładnie mieszamy i – za pomocą dłoni – wcieramy w kawałki mięsa.

  4. 4

    Miskę z kurczakiem w marynacie wstawiamy do lodówki na nie mniej niż pół godziny. Dla jeszcze lepszego efektu mięso można zostawić do przegryzienia się na całą noc.

  5. 5

    Kiedy filety się marynują, można się zająć przygotowaniem sosu czosnkowego. W tym celu mieszamy w niewielkiej misce majonez, śmietanę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wciskamy do sosu także sok z cytryny i dodajemy gotowy – lub własnoręcznie przygotowany – miks ziół do sałatek. Na koniec sos solimy i pieprzymy do smaku. Sos – podobnie jak kurczaka w marynacie – można wstawić na pewien czas do lodówki, żeby wszystkie składniki dobrze przeszły smakiem.

  6. 6

    Kolejny krok to smażenie mięsa (kurczaka można także przygotować na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej) . Zanim jednak wrzucimy kurczaka na rozgrzaną patelnię z olejem do smażenia, pozwólmy się filetom ogrzać do temperatury pokojowej. Kurczaka nie należy smażyć zbyt długo, żeby nie wyszedł suchy. Idealnie, żeby filety nie były surowe w środku, a na zewnątrz były smakowicie przyrumienione.

  7. 7

    Kiedy mięso się smaży, koimy resztę składników potrzebnych do przygotowania tortilli z kurczakiem. Na cienkie paski tniemy paprykę, w cienkie plastry pomidora, w słupki ogórki z usuniętym gniazdem nasiennym. Sałatę lodową można dłońmi podrzeć na mniejsze kawałki, a cebulę pokroić w cienkie piórka.

  8. 8

    Placki tortilli podgrzewamy w piekarniku lub na patelni. Ważne, żeby były ciepłe, ale nie zbyt suche – wtedy zamiast się zwijać, będą się łamać i kruszyć.

  9. 9

    Na środku placka układamy warzywa, a na nie ciepłego kurczaka, którego polewamy sosen. Tortillę zwijamy w rulon i zawijamy jej dolną połowę w folię aluminiową. Takie rozwiązanie pozwoli jeść tortillę z kurczakiem w dłoni, a nie sztućcami, bez ryzyka, że składniki z niej powypadają.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też