Żeberka w sosie — przysmak, którego po prostu musisz spróbować

Żeberka w sosie
Źródło: GettyImages

Składniki

Żeberka w sosie

  • 2 sztuki Cebula
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 kg Żeberka wieprzowe
  • 150 ml Śmietana 18%
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 2 łyżeczki Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie dopraw solą, słodką papryką mieloną oraz czarnym pieprzem mielonym. Zamarynowane kawałki mięsa odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.

  2. 2

    Po kwadransie na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki marynowanego mięsa. Smaż je z dwóch stron do osiągnięcia rumianego koloru. Następnie wlej ciepłą wodę, tak, aby pokrywała kawałki mięsa. Przykryj naczynie pokrywką i zagotuj.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do smażącego się na patelni mięsa i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Zmniejsz moc palnika na minimalną i duś żeberka w sosie pod przykryciem przez ok. 60 minut.

  4. 4

    Śmietanę wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. Po wskazanym czasie wlej miksturę na patelnię i ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy żeberka w sosie się zagotują, ściągnij naczynie z palnika. Danie jest już gotowe do nakładania na talerze. Żeberka w sosie smakują wyśmienicie podane z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z pora.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też