Żeberka w sosie — przysmak, którego po prostu musisz spróbować
Żeberka w sosie to receptura, która skradnie serce wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Kawałki soczystego mięsa skąpane są w gęstej marynacie na bazie śmietany, dzięki czemu każdy kęs rozpływa się w ustach. Żeberka w sosie nie wymagają specjalnych przypraw ani zbędnych dodatków. Receptura składa się wyłącznie z kilku ogólnodostępnych składników, którymi większość osób z pewnością dysponuje na co dzień we własnej kuchni. Dzięki temu przysmak ten z pewnością nie obciąży domowego budżetu.
Składniki
Żeberka w sosie
- 2 sztuki Cebula
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 kg Żeberka wieprzowe
- 150 ml Śmietana 18%
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 2 łyżeczki Sól
Przygotowanie
- 1
Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie dopraw solą, słodką papryką mieloną oraz czarnym pieprzem mielonym. Zamarynowane kawałki mięsa odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
- 2
Po kwadransie na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki marynowanego mięsa. Smaż je z dwóch stron do osiągnięcia rumianego koloru. Następnie wlej ciepłą wodę, tak, aby pokrywała kawałki mięsa. Przykryj naczynie pokrywką i zagotuj.
- 3
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Dodaj ją do smażącego się na patelni mięsa i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Zmniejsz moc palnika na minimalną i duś żeberka w sosie pod przykryciem przez ok. 60 minut.
- 4
Śmietanę wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz mąką pszenną. Po wskazanym czasie wlej miksturę na patelnię i ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy żeberka w sosie się zagotują, ściągnij naczynie z palnika. Danie jest już gotowe do nakładania na talerze. Żeberka w sosie smakują wyśmienicie podane z pieczonymi ziemniakami oraz surówką z pora.
Zobacz także:
Przygotowanie delikatnych i aromatycznych żeberek w sosie z pozoru wydaje się niemal nieosiągalne w domowych warunkach. Jednak podążając za naszą recepturą krok po kroku, okazuje się, że te mięsne kąski smakują niczym przyrządzone w najlepszej restauracji. Żeberka w sosie za każdym razem się udają, dzięki czemu każdy z chęcią, wielokrotnie powraca do tego sprawdzonego przepisu. Sekretem dania jest cierpliwość oraz składniki wysokiej jakości, które odpowiadają za niesamowite doznania smakowe podczas zajadania tego specjału.
Miękkie żeberka wieprzowe w sosie zasmakują nawet najbardziej wymagającym degustatorom. Gwarantujemy, że posiłek okaże się ogromnym sukcesem kulinarnym i zniknie z talerzy Twoich domowników. Specjał polecamy przygotować na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi lub przysmak serwowany na nieco bardziej uroczyste okazje. Sam zdecyduj, kiedy pojawią się w Twoim menu!
Zobacz także: Znakomite żeberka w piwie — danie stworzone na spotkania z przyjaciółmi
Z czym podawać żeberka w sosie? Najlepsze propozycje dodatków
Żeberka w sosie to przepis wywodzący się z kuchni staropolskiej i właśnie dlatego rekomendujemy serwować je w towarzystwie ziemniaków gotowanych w wodzie, kaszy jęczmiennej, czy klusek śląskich. Specjał ten można również podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub batatami. Wśród najchętniej wybieranych dodatków warzywnych żeberka w sosie najczęściej zestawia się z zasmażaną kapustą lub buraczkami. To klasyczne połączenia, które nigdy nie zawodzą. Osobom dbającym o zdrowy tryb życia oraz zgrabną sylwetkę, polecamy wybrać lżejsze i bardziej odświeżające surówki lub sałatki ze świeżych warzyw, jak np. surówka z białej kapusty, czy sałatka z liści rzodkiewki. Jesteśmy przekonani, że każdy odnajdzie najlepsze połączenie, które całkowicie odpowie wymaganiom oraz preferencjom kulinarnym.