Karkówka po cygańsku, jakiej jeszcze nie jadłeś. Koniecznie jej skosztuj

Karkówka po cygańsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Karkówka po cygańsku

  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 200 g Pieczarki
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 500 g Karkówka wieprzowa
  • 100 g Ogórki kiszone
  • 0.3 Szklanka Woda
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Musztarda
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 100 g Papryka konserwowa
  • 300 g Cebula
  • 1 łyżka Ocet
  • 0.3 Szklanka Przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 Szczypta Ostra papryka mielona
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Karkówkę wieprzową starannie umyj, następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego, pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym każdy kawałek rozbij delikatnie tłuczkiem.

  3. 3

    Kotlety przekrój na połowę, następnie dopraw mięso słodką oraz ostrą papryką w proszku, solą i czarnym pieprzem mielonym.

  4. 4

    Na talerz wsyp 2 łyżki mąki pszennej, a następnie obtocz w niej kawałki karkówki.

  5. 5

    W żeliwnym garnku rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj przygotowane wcześniej kotlety. Smaż mięso z obydwu stron przez ok. 2 minuty, po czym ściągnij naczynie z palnika. Możesz także użyć innego garnka, który nadaje się zarówno do smażenia, jak i zapiekania w piekarniku.

  6. 6

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.

  7. 7

    Pieczarki starannie umyj, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

  8. 8

    Ogórki kiszone odsącz z zalewy, obierz ze skórki i pokrój w słupki lub plasterki

  9. 9

    Paprykę konserwową odsącz z zalewy, po czym pokrój ją w paski.

  10. 10

    Ząbki czosnku obierz z łupin, a następnie przyciśnij je przez praskę.

  11. 11

    Aby przygotować zalewę wszystkie składniki tj. wodę, przecier pomidorowy, ocet winny, musztardę, cukier, czosnek umieść w misce, a następnie starannie wymieszaj.

  12. 12

    Do garnka z podsmażonym mięsem dodaj przygotowane wcześniej kawałki warzyw, a następnie zalej całość sosem pomidorowym. Karkówkę po cygańsku oprósz czarnym pieprzem mielonym. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

  13. 13

    Następnie karkówkę po cygańsku włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez 110 minut. 20 minut przed końcem pieczenia, możesz ściągnąć pokrywkę, aby mięso apetycznie się przypiekło.

     

    Karkówka po cygańsku smakuje wyśmienicie podana w towarzystwie ziemniaków. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też