Zdrowy sernik z dynią — jesienne wydanie serowego ciasta

Sernik z dynią
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik z dynią — kruchy spód

  • 100 g Masło
  • 200 g Herbatniki maślane

Masa na sernik z dynią

  • 4 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 50 g Drobny cukier
  • 1 sztuka Dynia Hokkaido
  • 6 Jajko
  • 750 g Twaróg sernikowy
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 łyżka Przyprawa do piernika

Przygotowanie

  1. 1

    Średniej wielkości dynię hokkaido pokrój na mniejsze porcje (razem ze skórką). Z podzielonych kawałków usuń pestki. Dynie ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc je miąższem do góry. Następnie piecz je przez 35-40 minut, w temperaturze 180 st. C. Kiedy upieczona dynia się ostudzi, pozbądź się skórki i zblednuj warzywo na gładkie purée.

  2. 2

    Kiedy dynia piecze się w piekarniku, tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Do przepisu na sernik z dynią najlepiej sprawdzi się okrągła forma o średnicy 24 cm.

  3. 3

    Maślane herbatniki zgnieć na proszek. Rozdrobnione ciastka połącz z roztopionym, ale już lekko przestudzonym masłem, najlepiej umieszczając składniki w misie blendera. Uzyskaną masę umieść na dnie przygotowanej wcześniej formy, starając się równomiernie rozłożyć ciasto i docisnąć je do spodu tortownicy.

  4. 4

    Do purée z upieczonej dyni dodaj twaróg sernikowy, przyprawę do piernika oraz drobny cukier i cukier wanilinowy. Następnie do masy wbij jajka i starannie ją wymieszaj, za pomocą miksera. Masa serowo-dyniowa będzie gotowa, kiedy stanie się gładka  jednolita.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C, wybierając tryb góra-dół.

  6. 6

    Przygotowaną masę na sernik z dynią umieść na kruchym spodzie, znajdującym się w tortownicy. Po wyrównaniu powierzchni ciasta włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz 100-105 minut.

  7. 7

    Kiedy ciasto z dynią będzie gotowe, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim wypiek, aż całkowicie ostygnie.

     

    Polecamy również przepis na rozkoszny sernik baskijki

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też