Przepis na knedle ze śliwkami, które zawsze wychodzą

Knedle ze śliwkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Knedle ze śliwkami

  • 150 g Mąka pszenna tortowa
  • 500 g Ziemniaki
  • 250 g Śliwki węgierki
  • 1 Jajko
  • Sól
  • 60 g Masło
  • 6 łyżek Bułka tarta
  • 300 g Śmietana 18%
  • 2 łyżki Cukier
  • Mielony cynamon
  • Cukier puder
  • 16 g Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną, odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i odłóż na bok.

  2. 2

    Śliwki umyj i usuń pestki, nie rozrywając owoców na dwie połówki. Wypestkowane owoce posyp wewnątrz szczyptą cynamonu i dodaj ¼ łyżeczki cukru pudru.

  3. 3

    Starannie wyrabiaj ciasto, mieszając ze sobą mąkę, jajko i szczyptę soli. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, zwiększ ilość dodanej mąki.

  4. 4

    Dłonie oprósz delikatnie mąką pszenną, a z ciasta formuj knedle — pierwsze rozgniatając je na dość cienki placuszek, a następnie kładąc na środku śliwkę i zlepiając precyzyjnie brzegi klusek.

  5. 5

    W międzyczasie zagotuj dużą ilość wody, aby knedle ze śliwkami mogły w niej swobodnie pływać lub gotuj kluski w mniejszych partiach. Do wody dodaj sól, a kiedy zawartość garnka się zagotuje, powoli wrzucaj do niego gotowe kluski. Knedle ze śliwkami gotuj 5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.

  6. 6

    Gotowe knedle ze śliwkami przełóż na talerze za pomocą łyżki cedzakowej.

  7. 7

    Bułkę tartą zrumień na patelni, a następnie dodaj masło i wymieszaj składniki.

  8. 8

    Śmietanę połącz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.

  9. 9

    Ugotowane knedle ze śliwkami polej masłem z bułką tartą i ozdób posiłek kleksem śmietany z cukrem. Przed podaniem, kluseczki posyp dodatkowo mielonym cynamonem.

     

    Innym przepisem, który na pewno przypadnie Ci do gustu, są pyszne knedle z truskawkami. Koniecznie go wypróbuj!

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też