Przepis na knedle ze śliwkami, które zawsze wychodzą
Tradycyjne knedle ze śliwkami to smak przypominający dzieciństwo. Smakowite, delikatne, lekko słodkie kluseczki połączone z kwaskowatą śliwką to duet wprost idealny. Knedle ze śliwkami są proste w wykonaniu, a przygotować je można z łatwo dostępnych składników. Przepis na knedle ze śliwkami to idealny pomysł na letni obiad w ogrodzie, a podane z cynamonem, bułką tartą i słodką śmietanką, na pewno zachwycą wszystkich domowników.
Składniki
Knedle ze śliwkami
- 150 g Mąka pszenna tortowa
- 500 g Ziemniaki
- 250 g Śliwki węgierki
- 1 Jajko
- Sól
- 60 g Masło
- 6 łyżek Bułka tarta
- 300 g Śmietana 18%
- 2 łyżki Cukier
- Mielony cynamon
- Cukier puder
- 16 g Cukier wanilinowy
Przygotowanie
- 1
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną, odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę i odłóż na bok.
- 2
Śliwki umyj i usuń pestki, nie rozrywając owoców na dwie połówki. Wypestkowane owoce posyp wewnątrz szczyptą cynamonu i dodaj ¼ łyżeczki cukru pudru.
- 3
Starannie wyrabiaj ciasto, mieszając ze sobą mąkę, jajko i szczyptę soli. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, zwiększ ilość dodanej mąki.
- 4
Dłonie oprósz delikatnie mąką pszenną, a z ciasta formuj knedle — pierwsze rozgniatając je na dość cienki placuszek, a następnie kładąc na środku śliwkę i zlepiając precyzyjnie brzegi klusek.
- 5
W międzyczasie zagotuj dużą ilość wody, aby knedle ze śliwkami mogły w niej swobodnie pływać lub gotuj kluski w mniejszych partiach. Do wody dodaj sól, a kiedy zawartość garnka się zagotuje, powoli wrzucaj do niego gotowe kluski. Knedle ze śliwkami gotuj 5 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.
- 6
Gotowe knedle ze śliwkami przełóż na talerze za pomocą łyżki cedzakowej.
- 7
Bułkę tartą zrumień na patelni, a następnie dodaj masło i wymieszaj składniki.
- 8
Śmietanę połącz z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
- 9
Ugotowane knedle ze śliwkami polej masłem z bułką tartą i ozdób posiłek kleksem śmietany z cukrem. Przed podaniem, kluseczki posyp dodatkowo mielonym cynamonem.
Innym przepisem, który na pewno przypadnie Ci do gustu, są pyszne knedle z truskawkami. Koniecznie go wypróbuj!
Przepis na knedle ze śliwkami to prawdziwy klasyk. Kluski te, najczęściej lepione przez babcie, przywołują najlepsze wspomnienia z dziecięcych lat. Są sycące i pełne smaku, co docenią szczególnie osoby przepadające za domową kuchnią. Ten pochodzący z Niemiec smakołyk skradł serca wielu Polaków. Przekonaj się, że warto wypróbować tradycyjny przepis na knedle ze śliwkami Magdy Gessler — przygotowany według poniższych wskazówek, będzie wychodził za każdym razem.
Jak zrobić knedle ze śliwkami Magdy Gessler? Sprawdzone porady
Knedle w najbardziej tradycyjnej odsłonie nie mają dodatku mąki ziemniaczanej, lecz są przygotowane z przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się odmiany mączne, dzięki którym knedle ze śliwkami będą miały fantastyczną, delikatną konsystencję. Przepis ten jest świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego, które najprawdopodobniej wylądowałyby w koszu. Właśnie takie będą chłonęły mniej mąki, dzięki czemu konsystencja gotowych knedli będzie bardziej zwarta, a dodatek mąki ziemniaczanej okaże się zbędny.
Do przygotowania klusek doskonale sprawdzą się śliwki węgierki. Można też zdecydować się na inne odmiany, jednak ważne jest, aby łatwo odchodziły od nich pestki, a skórka nie odznaczała się zbyt dużą goryczą.
Jak podawać knedle ze śliwkami?
Knedle ze śliwkami można podawać z bułką tartą, masłem i cukrem, bądź dodać do nich śmietanę — kwaśną lub słodką, Jeżeli owoce niezbędne do przygotowania knedli nie są aktualnie dostępne, można także wykorzystać inne produkty, np. truskawki, z którymi domowe kluski będą smakować równie fantastycznie.