Puszyste placki z jabłkami, jakich jeszcze nie jedliście
Placki z jabłkami to dobry pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Te puszyste placuszki z jabłkami polubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Delikatne, chrupiące na bokach i miękkie w środku. Takie właśnie będą, gdy zrobisz je na podstawie tego przepisu. Zobacz, jak zrobić puszyste placuszki z kawałkami jabłek.
Składniki
Placki z jabłkami przepis
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 2 sztuki Jajko
- 2 łyżeczki Cukier
- 1 Szczypta Sól
- 0.5 Szklanka Mleko
- 1 łyżka Śmietana 18%
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 3 sztuki Jajko
- 50 ml Olej
Przygotowanie
- 1
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- 2
Jabłka umyj w zimnej wodzie, wytrzyj i obierz ze skórki. Przygotowane jabłka pokrój na mniejsze części (zrób kawałki w stylu grubych płatków) i dodaj do ciasta. Całość wymieszaj.
- 3
Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i podgrzej.
- 4
Za pomocą łyżki uformuj małe placuszki. Smaż na złoto z obu stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Jabłka pieczone z cynamonem – deser idealny dla dzieci i dorosłych
- Waniliowe gofry z lodami bananowymi — smakowity pomysł na śniadanie lub deser. Poznaj sekret idealnych gofrów!
- Domowe batoniki Bounty pyszniejsze niż oryginał. Ich wykonanie jest dziecinnie proste
Jakie jabłka do placuszków z jabłkami?
Do placuszków z jabłkami nadaje się każdy rodzaj jabłek. Decydując się na jabłka kwaśne i twarde (antonówka, reneta, szampion), uzyskasz bardziej intensywny i orzeźwiający smak. Takie jabłka będą także bardziej wyczuwalne w placuszkach, co może być zarówno plusem, jak i minusem dania. Jeśli chcesz przemycić do diety dziecka jabłka, użyj jabłek słodkich i miękkich np. lobo lub papierówki. Jeśli zależy Ci na tym, aby nie czuć kawałków jabłek to zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Jeśli natomiast lubisz kawałki jabłek, to pokrój je w grubsze płatki/plasterki. Niezależnie od tego, po jaki rodzaj jabłek sięgniesz, zadbaj o to, żeby jabłka były dojrzałe i zdrowe.
Dlaczego placki z jabłkami są twarde?
Placki z jabłkami to bardzo proste danie, ale żeby uzyskać puszyste placki z jabłkami trzeba zachować pewne zasady przygotowania. Po pierwsze nie należy zmieniać proporcji składników. Ciasto na placuszki powinno być lejące, ale nie tak rzadkie, jak na naleśniki. Do placuszków dodajemy mleko 3,2% oraz śmietanę 18%, to właśnie śmietana w połączeniu z proszkiem do pieczenia nadaje puszystości. Placuszki formuj za pomocą łyżki. Wielkość placuszków to indywidualna sprawa. Najlepiej, gdy są podobnej wielkości i grubości, bo wtedy mamy gwarancję, że równomiernie się usmażą. Placuszki tracą swoją puszystość, gdy długo leżą, dlatego też serwuj je tuż po usmażeniu.
Przechowywanie placków z jabłkami
Placki z jabłkami to danie, które najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, dlatego też nie zalecamy smażenia ich w dużej ilości. Oczywiście można przechować niezjedzoną porcję placuszków w lodówce i podgrzać je na patelni lub w mikrofalówce, ale trzeba liczyć się z tym, że smak placków nie będzie już tak dobry, jak tuż po przygotowaniu.
Co dodać do placków z jabłkami?
Placki z jabłkami można wzbogacić, dodając do nich rozgniecionego banana, kawałki gruszki, rodzynki, biały ser, a nawet prażone płatki migdałów.