Fantastyczny sernik bez twarogu, który zawsze się udaje. Jedyny taki przepis

Sernik bez twarogu
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik bez twarogu

  • 3 łyżki ksylitol
  • 150 g Skyr naturalny
  • 1 łyżeczka Budyń waniliowy bez cukru
  • 1 sztuka Jajko

Opcjonalnie

  • Owoce

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C.

  2. 2

    Owoce umyj, osusz i w razie konieczności usuń części niejadalne.

  3. 3

    Białko oddziel od żółtka i umieść je w osobnych naczyniach.

  4. 4

    Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie dodaj ksylitol, proszek budyniowy, skyr oraz żółtko i starannie wymieszaj podane składniki. Gotowa masa powinna być jednolita, bez żadnych grudek.

  5. 5

    Wybraną formę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie wlej do niej przygotowaną masę na sernik. Na wierzchu ciasta ułóż preferowane owoce.

  6. 6

    Sernik bez twarogu włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez 30 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw je na kuchennym blacie do wystudzenia.

     

    Sernik bez twarogu smakuje obłędnie polany musem truskawkowym. Wierzch deseru można oprószyć liofilizowanymi owocami lub pokruszonymi pistacjami. 

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też