Zupa tom yum z kurczakiem

 Zupa tom yum z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 łyżka Sos rybny
  • 3 łyżeczki Pasta tom yum
  • 150 g Udko z kurczaka
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 6 sztuk Pieczarki
  • 8 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 60 ml Mleczko kokosowe
  • 1 łyżka Cukier brązowy
  • 1 łyżka Sok z limonki
  • 0.5 Litr Woda
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i podsmaż na odrobinie oleju

  2. 2

    Delikatnie podsmażoną cebulę zalej wrzącą wodą i dodaj pastę tom yum. Następnie do garnka dodaj cukier trzcinowy (można użyć cukru kokosowego), wymieszaj wywar i zagotuj.

  3. 3

    Kurczaka pokrój na cienkie kawałki, dodaj do garnka i zagotuj po raz kolejny.

  4. 4

    Oczyść pieczarki, pokrój je w ćwiartki i wrzuć do gotującej się zupy tom yum. Po 2 minutach do garnka dodaj pomidorki koktajlowe, sok z limonki oraz sos rybny.

  5. 5

    Po chwili dodaj również mleczko kokosowe. Kiedy zupa się zagotuje, wyłącz palnik — tajska potrawa gotowa do podania. Serwuj ją z dodatkiem kolendry.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też