Zupa tom yum z kurczakiem
Ekspresowa zupa tajska tom yum z kurczakiem poleca się nie tylko na chłodne wieczory. Zaskocz swoich bliskich, przyrządzając im to aromatyczne, sycące danie orientalne.
Składniki
- 1 łyżka Sos rybny
- 3 łyżeczki Pasta tom yum
- 150 g Udko z kurczaka
- 0.5 Sztuka Cebula czerwona
- 6 sztuk Pieczarki
- 8 sztuk Pomidory koktajlowe
- 60 ml Mleczko kokosowe
- 1 łyżka Cukier brązowy
- 1 łyżka Sok z limonki
- 0.5 Litr Woda
- Olej
Przygotowanie
- 1
Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i podsmaż na odrobinie oleju
- 2
Delikatnie podsmażoną cebulę zalej wrzącą wodą i dodaj pastę tom yum. Następnie do garnka dodaj cukier trzcinowy (można użyć cukru kokosowego), wymieszaj wywar i zagotuj.
- 3
Kurczaka pokrój na cienkie kawałki, dodaj do garnka i zagotuj po raz kolejny.
REKLAMA - 4
Oczyść pieczarki, pokrój je w ćwiartki i wrzuć do gotującej się zupy tom yum. Po 2 minutach do garnka dodaj pomidorki koktajlowe, sok z limonki oraz sos rybny.
- 5
Po chwili dodaj również mleczko kokosowe. Kiedy zupa się zagotuje, wyłącz palnik — tajska potrawa gotowa do podania. Serwuj ją z dodatkiem kolendry.
Zobacz także: