Zakwas na żurek
Przepis na zakwas na żurek przyda się szczególnie przed Świętami Wielkanocnymi. To najlepszy sposób na uzyskanie intensywnego smaku tradycyjnego żuru. Zobacz, jak zrobić domowy zakwas na żurek.
Autor:
Smak.pl
Wielkanoc
Okazje
Główne składniki
Mąka
Dieta bez laktozy
Posiłki
Obiad
Dania wegetariánskie
Rodzaje dań
Zupy
REKLAMA
Składniki
- 500 Woda
- 5 ząbków Czosnek
- 10 sztuk Ziele angielskie
- 6 łyżek Mąka żytnia typ. 2000
- 4 sztuki Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Przegotowaną, letnią wodę wlej do odparzonego słoika. Do wody dodaj mąkę żytnią wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz obranymi wcześniej ząbkami czosnku.
- 2
Wstrząśnij mieszaniną i zakryj słój gazą. Zakwas na żurek nie powinien być zakręcony — gazę najlepiej przymocuj gumką recepturką.
- 3
Przygotowany zakwas na żurek przechowuj w ciepłym, odpowiednio zacienionym miejscu przez 7 dni.
REKLAMA - 4
Każdego dnia wymieszaj zawartość słoja. Domowy zakwas na żur będzie gotowy po 7 dniach.
REKLAMA