Zakwas na żurek

 Domowy zakwas na żurek
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 Woda
  • 5 ząbków Czosnek
  • 10 sztuk Ziele angielskie
  • 6 łyżek Mąka żytnia typ. 2000
  • 4 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Przegotowaną, letnią wodę wlej do odparzonego słoika. Do wody dodaj mąkę żytnią wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz obranymi wcześniej ząbkami czosnku.

  2. 2

    Wstrząśnij mieszaniną i zakryj słój gazą. Zakwas na żurek nie powinien być zakręcony — gazę najlepiej przymocuj gumką recepturką.

  3. 3

    Przygotowany zakwas na żurek przechowuj w ciepłym, odpowiednio zacienionym miejscu przez 7 dni.

  4. 4

    Każdego dnia wymieszaj zawartość słoja. Domowy zakwas na żur będzie gotowy po 7 dniach.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też