Naleśniki po bolońsku

Naleśniki po bolońsku
Źródło: StockFood

Składniki

Ciasto na naleśniki

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 szklanki Mleko
  • 0.75 Szklanka Woda gazowana
  • 2 Jajko
  • Szczypta Sól
  • 3 łyżki Olej roślinny

Sos boloński

  • 350 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 125 g Boczek wędzony
  • 1 szklanki Passata pomidorowa
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 szklanek Bulion
  • 1 łyżeczka Suszone oregano
  • Olej

Sos beszamelowy

  • 300 ml Mleko
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Naleśniki: do dużej miski wsyp szklankę mąki, rozbij 2 jajka, wlej mleko, wodę gazowaną i dodaj szczyptę soli. Całość zmiksuj na jednolitą masę.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż na nim naleśniki, do uzyskania złocistego koloru. Dolewaj oleju, kiedy widzisz, że placki zaczynają zbyt mocno przywierać do powłoki patelni.

  3. 3

    Sos bolognese: obierz cebulę i drobno ją poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój go na bardzo małe fragmenty. Składniki smaż na rozgrzanym oleju  przez ok. 5 minut. 

  4. 4

    Na patelnię dodaj pokrojony w kosteczkę boczek i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj również mięso mielone. Kiedy mięso będzie już gotowe, zalej go ciepłym bulionem, dopraw do smaku  przykryj pokrywką. Całość gotuj jeszcze 40 minut. Na końcu dodaj passatę pomidorową wraz z suszonym oregano. Po kwadransie zdejmij pokrywkę, dokładnie wymieszaj zawartość patelni i czekaj, aż płyn całkowicie wyparuje z farszu.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na suchą patelnię wysp 2 łyżki mąki i delikatnie ją podgrzej. Po dwóch minutach dodaj masło i całość mieszaj drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą, zacznij partiami dolewać mleko. Bardzo ważne jest to, żeby nie doprowadzić do stworzenia nieestetycznych grudek. Pod koniec gotowania sos beszamelowy dopraw odrobiną pieprzu i soli.

  7. 7

    Na usmażone wcześniej naleśniki nałóż sos boloński i zawiń je w ruloniki. Równie dobrze możesz uformować z nich „koperty”.

  8. 8

    Naczynie żaroodporne natłuść, używając odrobiny masła. Naleśniki po bolońsku ułóż w naczyniu i zalej je sosem beszamelowym.

  9. 9

    Naleśniki piecz przez ok. 25 minut. Kiedy czas pieczenia będzie dobiegał końca, wierzch dania możesz posypać startym parmezanem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też