Przewyborny kalafior w cieście — pokochasz go już od pierwszego kęsa
Kalafior w cieście to pomysł na przekąskę, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tego warzywa. To jego zupełnie inna odsłona, która sprawia, że po przyrządzaniu rozpływa się w ustach. Starannie dobrana mieszanka przypraw nadaje kalafiorowi w cieście nie tylko wyrazistego smaku, ale i niesamowitego wyglądu. Koniecznie wypróbuj ten przepis — sprawdzi się na wiele okazji.
Składniki
Kalafior w cieście
- 0.5 Szklanka Mąka pszenna
- 1 Jajko
- 1 szklanki Mleko
- 1 sztuka Kalafior
- 2 ząbki Czosnek
- 0.25 Łyżeczka Pieprz cayenne
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- Olej
- 0.5 Łyżeczka Sól
- Kurkuma
Przygotowanie
- 1
Oczyść kalafiora, po czym podziel go na drobne różyczki. Przygotowane cząstki warzywa wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotuj przez kilka minut. Kalafior po ugotowaniu nie powinien być jednak miękki. Ugotuj go al dente. Na koniec różyczki warzywa umieść na durszlaku i odcedź.
- 2
Resztę produktów, tj. mąkę pszenną, jajko, mleko, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy (sól, pieprz cayenne, kurkumę i słodką paprykę) wymieszaj w misce, tak, żeby ze składników utworzyła się gęsta masa.
- 3
Przygotuj patelnię lub rondel, w którym będzie smażyć się kalafior w cieście. Na wybrane naczynie wylej olej i mocno rozgrzej tłuszcz.
- 4
Ugotowane i wystudzone różyczki kalafiora zanurzaj w przygotowanym cieście, po czym smaż na rozgrzanym oleju, aż do apetycznego zarumienienia panierki.
- 5
Kalafior w cieście umieść na kawałku ręcznika papierowego o odsącz z nadmiaru oleju. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz także:
Panierowane kawałki kalafiora, usmażone na złoty kolor to przekąska, którą zachwycisz swoich domowników. Wspaniale sprawdzi się jako drugie śniadanie czy podwieczorek, a podany z dipami i różnorodnymi sosami, np. klasycznym sosem czosnkowym, kalafior w cieście może stanowić nawet pomysł na smakołyk podawany podczas spotkania ze znajomymi. Jeśli tak jak my przepadasz za tym warzywem i zastanawiasz się, w jakiej formie przygotować je tym razem, przepis na smakowity kalafior w cieście okaże się strzałem w dziesiątkę!
Zobacz także: Pieczone kotlety z kalafiora — smaczna alternatywa dla tradycyjnego kotleta
Z czym podawać kalafior w cieście? Propozycje dodatków
Jako że kalafior w cieście smakuje obłędnie nawet bez dodatków, w najszybszej wersji przepis można przygotować bez specjalnych bonusów. Jeśli jednak dysponujesz czasem i chęciami, przekąskę warto zestawić z kilkoma składnikami, które bezsprzecznie wpłyną na jej smak i to, w jaki sposób przysmak będzie się prezentować na stole.
Pierwszą propozycją są dipy i sosy. W tej kwestii warto zaufać własnej intuicji i przede wszystkim, indywidualnym preferencjom. Do kalafiora w cieście pasować będzie sos czosnkowy, dip serowy, domowy ketchup, a nawet pasta guacamole bądź majonez z awokado.
Pamiętajmy, że kalafior w cieście może być serwowany jako oddzielna przekąska bądź dodatek do dania, np. obiadu z mięsem. Warto wykorzystać ten fakt i wpleść poniższy przepis do swojego menu.
Dla kogo kalafior w cieście?
Kalafior w cieście to propozycja nie tylko dla wegetarian, czyli osób, które zrezygnowały ze spożywania mięsa, a czasami również i ryb. Cząstki warzywa usmażone na apetycznie złoty kolor to przekąska, która sprawdzi się także dla osób, które pragną zwiększyć ilość warzyw w swoim jadłospisie. Dzięki starannie dobranym składnikom, tworzącym pyszne ciasto oblekające różyczki kalafiora z niepozornego składnika można wyczarować niezwykle aromatyczne, chrupiące, a jednocześnie delikatne małe co nieco.
Przepis na kalafior w cieście polecamy również rodzicom małych niejadków. Wygląd warzywa z pewnością skusi malucha do spróbowania przekąski, a już po jednym kęsie stanie się jego ulubionym przysmakiem.