Przewyborny kalafior w cieście — pokochasz go już od pierwszego kęsa

Kalafior w cieście
Źródło: GettyImages

Składniki

Kalafior w cieście

  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • 1 szklanki Mleko
  • 1 sztuka Kalafior
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.25 Łyżeczka Pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • Olej
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • Kurkuma

Przygotowanie

  1. 1

    Oczyść kalafiora, po czym podziel go na drobne różyczki. Przygotowane cząstki warzywa wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotuj przez kilka minut. Kalafior po ugotowaniu nie powinien być jednak miękki. Ugotuj go al dente. Na koniec różyczki warzywa umieść na durszlaku i odcedź.

  2. 2

    Resztę produktów, tj. mąkę pszenną, jajko, mleko, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy (sól, pieprz cayenne, kurkumę i słodką paprykę) wymieszaj w misce, tak, żeby ze składników utworzyła się gęsta masa.

  3. 3

    Przygotuj patelnię lub rondel, w którym będzie smażyć się kalafior w cieście. Na wybrane naczynie wylej olej i mocno rozgrzej tłuszcz.

  4. 4

    Ugotowane i wystudzone różyczki kalafiora zanurzaj w przygotowanym cieście, po czym smaż na rozgrzanym oleju, aż do apetycznego zarumienienia panierki.

  5. 5

    Kalafior w cieście umieść na kawałku ręcznika papierowego o odsącz z nadmiaru oleju. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też