Pyszna wątróbka drobiowa, którą ze smakiem zje nawet dziecko!

Wątróbka drobiowa z cebulką
Źródło: GettyImages

Składniki

Wątróbka drobiowa

  • 50 ml Olej roślinny
  • 5 g Sól
  • 700 g Wątróbka drobiowa
  • 1 sztuka Natka pietruszki
  • Pieprz czarny mielony
  • 20 g Mąka pszenna
  • 600 g Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Obrane cebule pokrój w kostkę lub w piórka. Na patelnię z grubym dnem wlej 30 ml oleju, a po nagrzaniu dodaj przygotowaną wcześniej cebulę. Smaż przez ok. 10 minut, do momentu gdy cebula osiągnie szklistość. Pod koniec smażenia dodaj sól i starannie wymieszaj. Patelnię zdejmij z palnika i odstaw na bok, by cebulka delikatnie się ostudziła.

  2. 2

    Kawałki wątróbki dokładnie oczyść z żyłek i tłuszczu, nakłuj widelcem, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.

  3. 3

    Do miseczki wsyp mąkę pszenną. Przygotowane wcześniej kawałki wątróbki drobiowej precyzyjnie obtaczaj w mące i odkładaj na osobny, suchy talerz.

  4. 4

    Na czystą patelnię wlej 20 ml oleju i umieść na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz się dobrze nagrzeje, na patelnię wyłóż kawałki wątróbki drobiowej i smaż z każdej strony do momentu osiągnięcia rumianego koloru — potrwa to ok. 2 minut na jedną stronę.

  5. 5

    Usmażoną wątróbkę drobiową przełóż na patelnię z przygotowaną wcześniej cebulą. Dodaj pozostałe 2 g soli, szczyptę czarnego pieprzu mielonego i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Całość podgrzewaj razem, w celu wyrównania temperatury wątróbki i cebuli.

  6. 6

    Wątróbkę drobiową z cebulką podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Jeżeli lubisz dodatek słodkiego akcentu do wytrawnych dań, potrawa ta smakuje równie pysznie podana ze smażonymi jabłkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też