Pyszna wątróbka drobiowa, którą ze smakiem zje nawet dziecko!
Sprawdzony i smakowity przepis na wątróbkę drobiową z cebulką to prawdziwy rarytas. Jest to jeden z klasyków kuchni polskiej, który przygotowany według poniższej receptury smakuje pysznie jak u babci. Łatwa w przygotowaniu i mięciutka wątróbka to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację, a poniższy przepis, choć często niedoceniany, jest tak pyszny, że smakuje nawet dzieciom.
Składniki
Wątróbka drobiowa
- 50 ml Olej roślinny
- 5 g Sól
- 700 g Wątróbka drobiowa
- 1 sztuka Natka pietruszki
- Pieprz czarny mielony
- 20 g Mąka pszenna
- 600 g Cebula
Przygotowanie
- 1
Obrane cebule pokrój w kostkę lub w piórka. Na patelnię z grubym dnem wlej 30 ml oleju, a po nagrzaniu dodaj przygotowaną wcześniej cebulę. Smaż przez ok. 10 minut, do momentu gdy cebula osiągnie szklistość. Pod koniec smażenia dodaj sól i starannie wymieszaj. Patelnię zdejmij z palnika i odstaw na bok, by cebulka delikatnie się ostudziła.
- 2
Kawałki wątróbki dokładnie oczyść z żyłek i tłuszczu, nakłuj widelcem, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
- 3
Do miseczki wsyp mąkę pszenną. Przygotowane wcześniej kawałki wątróbki drobiowej precyzyjnie obtaczaj w mące i odkładaj na osobny, suchy talerz.
- 4
Na czystą patelnię wlej 20 ml oleju i umieść na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz się dobrze nagrzeje, na patelnię wyłóż kawałki wątróbki drobiowej i smaż z każdej strony do momentu osiągnięcia rumianego koloru — potrwa to ok. 2 minut na jedną stronę.
- 5
Usmażoną wątróbkę drobiową przełóż na patelnię z przygotowaną wcześniej cebulą. Dodaj pozostałe 2 g soli, szczyptę czarnego pieprzu mielonego i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Całość podgrzewaj razem, w celu wyrównania temperatury wątróbki i cebuli.
- 6
Wątróbkę drobiową z cebulką podawaj z ziemniakami lub pieczywem. Jeżeli lubisz dodatek słodkiego akcentu do wytrawnych dań, potrawa ta smakuje równie pysznie podana ze smażonymi jabłkami.
Wątróbka drobiowa z cebulką to danie pełne głębokiego smaku i wartości odżywczych. Jest łatwa w przygotowaniu, jednak należy znać kilka prostych trików, zapewniających jej wyjątkowy aromat. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować wyśmienitą wątróbkę drobiową, koniecznie wypróbuj kilku poniższych porad, dzięki którym zawsze wyjdzie miękka i pyszna.
Jak przygotować pyszną wątróbkę drobiową z cebulką?
Jedną z najważniejszych porad dotyczących przygotowania wątróbki jest solenie dania dopiero po usmażeniu. Sprawia to, że wątróbka nie staje się sucha i gumowata, lecz krucha, i mięciutka. Wątróbkę drobiową należy smażyć w odpowiednio wysokiej temperaturze, dzięki czemu usmaży się z zewnątrz, a jej środek pozostanie delikatny. W celu uniknięcia charakterystycznego, metalicznego posmaku wątróbki zaleca się moczyć ją przed obróbką termiczną w mleku. Nie jest to zabieg konieczny, jednak warto go wypróbować — wiele osób preferuje smak wątróbki drobiowej właśnie po procesie moczenia mięsa w mleku.
Wątróbka drobiowa — z czym ją podawać? Propozycje dodatków
Z pozoru proste danie, może okazać się prawdziwym rarytasem. Doskonałym przykładem jest właśnie przepis na wątróbkę drobiową z cebulką. Posiłek można spożywać samodzielnie bądź delikatnie go udoskonalić, np. serwując go razem z gotowanymi ziemniakami, ogórkiem kiszonym bądź kromkami świeżego pieczywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do wątróbki drobiowej podać owoce, takie jak jabłka, śliwki czy nawet wiśnie.
W jakim wieku można podać wątróbkę drobiową dziecku? Podroby w diecie dzieci
Wątróbka drobiowa jest jednym z produktów, wobec których pojawiają się wątpliwości w zakresie wprowadzania do diety dziecięcej. Podroby, takie jak wątróbka, serca, żołądki – według polskich zaleceń nie powinny się pojawiać w diecie dziecka przed 3. rokiem życia. Z kolei podążając za zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, wątróbka jest produktem nadającym się do podania od 6. miesiąca życia, przez wzgląd na wysoką zawartość żelaza, którego niemowlęta szczególnie potrzebują w początkowym etapie rozszerzania diety.