Idealny keks z bakaliami na twój świąteczny stół

Keks
Źródło: GettyImages

Składniki

Keks

  • 5 Jajko
  • 1 łyżka Mleko
  • 180 g Cukier
  • 250 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 300 g Mieszanka bakalii do keksa
  • 250 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Z lodówki wyciągnij masło i odłóż je na kuchenny blat. Do przyrządzenia keksa masło powinno być miękkie. Można zastąpić je margaryną.

  2. 2

    Mieszankę keksową wymieszaj z 2 łyżkami mąki pszennej.

  3. 3

    Żółtka oddziel od białek. 

  4. 4

    Do mleka dodaj sodę oczyszczoną. Składniki starannie wymieszaj.

  5. 5

    Masło połącz z cukrem i miksuj składniki, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Do jasnej masy dodawaj po 1 żółtku. Po minucie miksowania wbijaj kolejne żółtka. 

  6. 6

    Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę pszenną. Całość wymieszaj za pomocą miksera ustawionego na najwyższą moc. Po połączeniu się składników wyłącz mikser i odłóż masę na bok.

  7. 7

    Z białek ubij sztywny puch, po czym dodaj go do ciasta za pomocą szpatułki kuchennej. 

  8. 8

    Następnie do masy dodaj mieszankę mleka z sodą oczyszczoną, po czym wrzuć do niej mieszankę bakalii. 

  9. 9

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. 

  10. 10

    Przygotuj formę na keksa — do przepisu najlepiej wybrać tę o długości 30 cm. Posmaruj ją starannie margaryną lub masłem i podsyp odrobiną mąki pszennej.

  11. 11

    Gotowe ciasto umieść w keksówce i wyrównaj je. Pamiętaj, że podczas pieczenia keks będzie rosnąć, dlatego jeżeli ciasto przekracza ¾ wysokości formy, może wylewać się poza brzegi. 

  12. 12

    Keks piecz przez zegarową godzinę. Przed wyciągnięciem wypieku upewnij się, że jest gotowy w środku. Wystarczy wbić w niego patyczek i sprawdzić, czy po wyjęciu jest czysty. Jeśli tak, keks jest gotowy do wyciągnięcia z piekarnika.

  13. 13

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też