Ciastka imbirowe - idealne na święta

ciastka imbirowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciastka imbirowe przepis (na około 25 ciasteczek)

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżki Imbir mielony
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 szczypta Sól
  • 170 g Masło
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 3 łyżki Cukier brązowy

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj imbir, cynamon, sól oraz sodę. Wymieszaj.

  2. 2

    Masło w temperaturze pokojowej utrzyj na puszystą masę dodając porcjami cukier biały, a następnie brązowy. Dodaj jajka, cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Do utartego masła wsyp porcjami wcześniej przygotowane suche składniki. Zmiksuj. Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki. 

  4. 4

    Wyjmij ciasto, uformuj rulon, pokrój na 25 plastrów, zwiń w kulkę i rozgnieć tak, aby powstało okrągłe ciastko.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do przygotowania. Ciastka podziel na 3 porcje, układaj luźno (ciastka w czasie i tło rozrastają się) przez 12-13 minut. Wyjmij i wystudź na kratce. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też