Smaczna zupa z dyni piżmowej, gotowa w 30 minut

Zupa z dyni piżmowej
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa z dyni piżmowej

  • 300 g Ziemniaki
  • 1 szklanki Passata pomidorowa
  • 2 szklanek Bulion warzywny
  • 500 g Dynia piżmowa
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 1 szklanki Jogurt grecki
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 1 łyżeczka Słodka papryka
  • 1 łyżeczka Tymianek
  • 4 łyżki Jogurt naturalny
  • 4 łyżki Prażone pestki dyni
  • 4 plastry Boczek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię dokładnie umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  2. 2

    Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. 

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w pióra.

  4. 4

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. 

  5. 5

    W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj cebulę i smaż do momentu zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną dynię oraz ziemniaki. Całość dopraw mieloną papryką, tymiankiem, kurkumą i duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.

  6. 6

    Po tym czasie dodaj gorący bulion warzywny oraz passatę pomidorową. Od momentu zagotowania, zmniejsz moc palnika na minimalną i utrzymuj wrzenie przez następne 15 minut. 

  7. 7

    W międzyczasie rozgrzej patelnię i dodaj na nią plastry boczku. Smaż do momentu zarumienienia, a następnie obróć je na drugą stronę. Gdy boczek stanie się chrupiący przełóż go z patelni na talerzyk.

  8. 8

    Pod koniec gotowania zupy z dyni piżmowej dodaj jogurt grecki i starannie wymieszaj całość, a następnie dopraw danie do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. 

  9. 9

    Zupę z dyni piżmowej zblenduj na gładki krem, a następnie przelej do miseczek. Danie to udekoruj kleksem jogurtu naturalnego, przygotowanymi chrupiącymi plastrami boczku oraz prażonymi pestkami dyni. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też